Nicolae Ciucă: Preţul la energie şi gaz, plafonat de la 1 februarie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că s-a ajuns la un acord după şedinţa coaliţiei PSD-PNL de luni seară (17 ianuarie) şi că preţurile la energie şi gaze naturale vor fi plafonate de la 1 februarie. El a mai menţionat că limitele în care trebuie să se încadreze consumatorii vor fi majorate şi facturile greşite refăcute.

Nicolae Ciucă foto: gov.ro
Nicolae Ciucă foto: gov.ro

Concret, plafonul energiei va scădea de la 1 leu la 0,8 lei/kw pentru cosumatorii casnici. Pentru IMM-uri şi pentru consumatorii mari, non-casnici, preţul va fi plafonat la 1 leu/kW. 

”Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la  0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a declarat Nicolae Ciucă, conform adevarul.ro.

El a mai precizat că preţul gazului ca fi plafonat “de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, de la 33 la 40 la sută, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW”.

Facturile emise greşit, refăcute

Nicolae Ciucă a mai spus că toate facturile care au fost emise greşit vor fi refăcute şi trimise din nou, iar persoanele afectate nu vor fi debranşate.

”Am luat decizia ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi”, a spus prim-ministrul.

Perioada de aplicare a plafonării

Măsurile de planofare se aplică de la 1 februarie până la 31 martie. Nicolae Ciucă a subliniat că e vorba de o plafomare şi că nu se va renunţa la liberalizarea pieţei de energie şi gaze naturale.

Nicolae Ciucă a precizat că este o plafonare a preţului, întrucât nu se renunţă la liberalizare. El a mai menţionat că impactul asupra pieţei în urma acestei măsuri este de aproximativ 3 miliarde de lei.

O nouă discuţie cu furnizorii şi distribuitorii, marţi

În plus, marţi dimineaţa va avea loc o discuţie cu furnizorii şi cu distribuitării şi, în funcţie de felul în care va decurge această întâlnire, vor fi stabilite şi celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi cuprinse în Ordonanţa Guvernului. Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare. 

FotoJet (2) jpg
FotoJet (6) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FotoJet (8) jpg
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg