Nicolae Rațiu, mesaj pentru români, de Crăciun: «Tatăl meu ar fi fost încântat de România de azi»

Fiul regretatului politician român Ion Rațiu, Nicolae, a vorbit despre tatăl său și despre ce ar crede acesta despre România de astăzi. Fostul lider al Partidului Român Țărănist a murit în anul 2000, la vârsta de 94 de ani, la Londra.

Nicolae este unul dintre cei doi fii ai lui Ion Rațiu Foto: Arhiva personală
Nicolae este unul dintre cei doi fii ai lui Ion Rațiu Foto: Arhiva personală

Nicolae Rațiu (73 de ani) crede că tatăl său ar fi mândru de cât de multe a realizat România până acum. El este unul dintre cei doi fii ai fostului lider PNȚCD Ion Rațiu. Nicolae Rațiu a venit pentru prima oară în România în 1990, alături de tatăl său. Încă își amintește de acel moment.

«Pentru mine a fost o experiență extraordinară, pentru că nu mai fusesem niciodată în țară înainte, am avut un pașaport de apatrid în care scria: validitate pentru toate țările, mai puțin România. Am venit, așadar, după Revoluție cu acest pașaport, acest titlu de călătorie, cu tata, în ianuarie 1990. Iar pentru mine, ceea a fost impresionant a fost faptul că mi-am descoperit partea românească, pentru că până atunci casa mea fusese Marea Britanie. Era ceva ce mi-a lipsit: o jumătate din mine. Și m-a mai impresionat entuziasmul, pentru că noi am avut pe stradă imediat atâția oameni, dar și faptul că am avut tot atunci manifestații împotriva celor care erau pozitivi că a căzut comunismul. S-a văzut că acest progres, să lași comunismul în spate, nu a fost ușor și drumul continuă și astăzi.

Eram pentru prima dată în România, așa că nu pot să spun că am avut multe discuții cu oamenii obișnuiți, de pe stradă, probabil doar cu cei care vorbeau puțină engleză, dar eram conștient de cum arătau, de ceea ce simțeau, în special generațiile tinere, cât de entuziaști erau, și erau în numere mari și în București. Pentru ei însă noi eram străini, chiar și tatăl meu era un străin pentru ei:», a declarat Nicolae Rațiu, într-un interviu acordat pentru libertatea.ro.

Nicolae Rațiu nu s-a mutat în România

Nicolae Rațiu nu s-a mutat niciodată în România. Asta pentru că de Anglia îl leagă familia, copiii și afacerile. Însă, fratele lui, Indrei, s-a mutat pe meleagurile românești. Cu toate acestea, a Nicolae Rațiu a venit des în România și este în continuare la curent cu tot ce se întâmplă în țară.

Despre cum e România astăzi, el a mărturisit că tatăl său, Ion Rațiu, ar fi fost mândru de reușitele sale:  «România e departe de ceea ce era în regimul comunist, are astăzi o democrație funcțională, o economie de piață liberă, e membră NATO, UE, are libertatea de mișcare, oameni care au reușit în afaceri, are industrii de top, economia, în ciuda problemele politice, merge bine, țara a crescut. Sunt multe lucruri bune, dar într-o democrație sunt întotdeauna multe lucruri greșite, iar ideea de democrație e că are un sistem intern prin care se poate corecta, poate nu așa de repede, dar se poate îmbunătăți. Din aceste punct de vedere, cred că tatăl meu ar fi foarte pozitiv, fiind dezamăgit în privința altor lucruri care nu au mers atât de repede pe cât și-ar fi dorit. Dar la modul general, cred că ar fi încântat».

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net