Ninsorile paralizează traficul rutier și feroviar. Cum va fi vremea în următoarele zile
Iarna nu se lasă dusă, iar ninsorile care au căzut recent în aproape toată țara au paralizat traficul feroviar și mai ales cel rutier. Iar vremea, în următoarele zile, nu se anunță prea grozavă. Poliția Română avertizează șoferii să circule cu prudență, să ocolească zonele afectate de nămeți sau porțiunile de drumuri închise.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în urma ninsorii viscolite, traficul rutier a fost oprit pe DN11 Brețcu (jud. Covasna) - Oituz (jud. Bacău) din cauza unor copaci căzuți pe carosabil. De asemenea, din cauza depunerilor de zăpadă pe partea carosabilă, este instituită restricție de tonaj pentru autovehiculele peste 7,5 tone pe DN 73A Râșnov-Predeal, județul Brașov, acestea fiind redirecționate pe DN1.
Sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare și se circulă în condiții de iarnă în județele:
- Alba (DN75, DN1R Scărișoara-Vârtop și DN 67C Transalpina);
- Argeș (DN73 Dâmbovicioara-Fundata);
- Bistrița-Năsăud (DN17 – Pasul Tihuța);
- Bihor (DN1H – Șinteu, DN75 Măgura-Vârtop);
- Brașov;
- Caraș-Severin (DN6 Armeniș-Cornea, DN58 - Carașova, DN68 - Bucova, DN57B – Oravița;
- Cluj (DN1 Dumbrava-Izvoru Crișului, DN 1R- loc. Beliș);
- Covasna (ninsoare viscolită pe DN 11 Brețcu-Oituz – zăpadă 10 cm, DN 13-loc.Reci, DN 13E);
- Gorj (DN67 C-Rânca);
- Harghita (DN13B Gheorgheni-Praid);
- Hunedoara (DN 66 loc. Banița, Livezeni –DN7A și DN66A);
- Maramureș (DN18 Baia Sprie-Pasul Gutâi, DN 18 – loc.Borșa);
- Neamț (DN 15B și DN 15 C – Târgu Neamț);
- Prahova (DN1 – între km. 119 (Azuga) – 138 (limită cu jud. Brașov, DN 1A – loc. Blejoi, DN71 Sinaia-Târgoviște);
- Vrancea (DN 2D și DN 2R – zona de munte);
- Vâlcea (DN 7A Voineasa – limită cu jud.Hunedoara).
Și circulaţia pe toate drumurile naţionale din judeţul Botoşani se desfăşura, miercuri dimineaţă, în condiţii de iarnă, pe fondul ninsorilor abundente care afectează judeţul, potrivit reprezentanţilor Secţiei Drumuri Naţionale (SDN), scrie Digi24. Reprezentanţii SDN Botoşani susţin că drumurile cele mai afectate de ninsoare şi viscol la câmp sunt DN 29, care face legătura între municipiul Botoşani şi Suceava şi DN 29C Cucorăni- Siret. Pe aceste drumuri, partea carosabilă este acoperită parţial cu zăpadă înmuiată, iar vizibilitatea coboară local sub 100 metri.
Copaci căzuți pe calea ferată. Trenuri de călători staționate temporar în gări
Compania Națională de Căi Ferate a informat azi dimineață că traficul feroviar este oprit temporar pe relația malnaș Băi - Bicsadu Oltului - Băile Tușnad - Tușnad Sat, din cauza mai multor copaci prăbușiți pe calea ferată. De asemenea SRCF Brașov a acționat cu personal specializat pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe calea ferată și cu două drezine pantograf pentru remedierea defecțiunilor apărute la sistemul de alimentare cu energie electrică a liniei de contact. Până la finalizarea intervențiilor, patru trenuri de călători staționează temporar în gările Tușnad Sat, Bicsadu Oltului și Malnaș Băi. Aceste trenuri sunt:
IR 1641 București Nord - Baia Mare;
IR 1642 Baia Mare - București Nord;
R 4501 Brașov - Gheorghieni;
R 4505 Brașov - Siculeni
Și în vestul țării, din cauza vremii nefavorabile, mai mulți copaci au căzut pe calea ferată, între stațiile Bănița și Merișor, unde trenurile au circulat tractate cu locomotive Diesel, măsură menținută până la remedierea deranjamentelor înregistrate la linia de contact și înlocuirea componentelor avariate de copacii prăbușiți.
Cum va fi vremea în zilele următoare
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o serie de avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de ninsori şi viscol în zonele montane şi submontane, transmite Agerpres. De asemenea, a fost emisă o informare de vreme rea care vizează întreaga ţară, ce va intra în vigoare joi dimineaţa, 18 martie.
Cod portocaliu de vânt și ninsori
Conform prognozei de specialitate, pe parcursul zilei de miercuri, între orele 10:00 - 23:00, va fi valabil un Cod portocaliu de intensificări susţinute ale vântului, ninsori abundente şi viscol puternic în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.
În aceste zone va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 90 - 110 km/h, în special la altitudini de peste 1.500 de metri, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.
Cod galben de precipitații
De asemenea, o avertizare Cod galben va fi în vigoare în perioada 17 martie, ora 10:00 - 18 martie, ora 6:00, când se vor semnala precipitaţii în zonele montane şi submontane, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Transilvania şi se vor acumula cantităţi de precipitaţii de 15 - 25 l/mp şi, izolat, 30 l/mp.
La munte va ninge, iar în Transilvania şi în vestul şi nordul Moldovei vor predomina ninsorile, astfel încât stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar în rest vor fi mai ales ploi.
Local, vântul va avea intensificări cu viteze de 55 - 65 km/h, iar în zona de munte, la peste 1.500 de metri altitudine, temporar va sufla tare, cu rafale de 70 - 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. În plus, în intervale mai scurte de timp, intensificări ale vântului vor fi şi în Banat, Crişana, sud-vestul Olteniei şi nord-estul Munteniei, cu viteze în general de 50 - 60 km/h.
Cod galben de vreme rea până sâmbătă
Potrivit meteorologilor, un alt Cod galben de vreme rea va intra în vigoare joi dimineaţa, la ora 6:00, şi se va încheia sâmbătă, la ora 10:00, fiind vizate ninsori însemnate cantitativ în zona montană şi strat de zăpadă în creştere semnificativă.
Totodată, în intervalul 18 martie, ora 6:00 - 20 martie, ora 10:00, o informare de precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, în general, moderate cantitativ, vizează întreaga ţară.
La munte va ninge, în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureş, în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în zona subcarpatică a Olteniei şi a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi. Local, se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 15 - 20 l/mp şi pe arii restrânse 25 l/mp, îndeosebi în zona de munte.