Noi amănunte despre pelerinajul de la Iași de Sfânta Parascheva

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei face ultimele pregătiri pentru pelerinajul la moaştele Sfintei Paracheva care va începe de sâmbătă, 8 octombrie și va ține 9 zile. În timpul pelerinajului vor fi aduse şi moaştele unui alt sfânt, Paisie de la Neamţ. De asemenea au fost anunțate și trenurile speciale care vor fi puse la dispoziția pelerinilor 

Pelerinajul organizat la moaștele Sf. Parascheva sunt așteptați peste 300.000 de oameni
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2018

Startul oficial al pelerinajului va fi dat pe 8 octombrie, la ora 6.00, scriu jurnaliștii de la ziaruldeiasi.ro. Practic cum se crapă de ziuă, un sobor de preoţi al Catedralei Mitropolitane vor începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva care va înconjura catedrala 

Racla va fi pusă într-un baldachin special
Racla cu moaște Sf Parascheva. Foto: adevărul.ro

Unde va fi pusă racla cu moaștele Sfintei Parascheva 

Apoi racla va fi aşezată în baldachinul care va fi amplasat în curtea interioară, pe acelaşi platou dintotdeauna. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri iar baldachinul urmează să fie gata în zilele care urmează.  

Până la slujba de vineri, 12 octombrie, racla va sta cu siguranţă în curtea interioară a Mitropoliei, iar ulterior, fiind weekend, dacă vremea este bună, va fi lăsată afară. De ce? Pentru că fluxul de pelerini fiind mare, dacă vremea va fi prielnică, credincioșii să se poată închina la moaște în baldachinul de afară și să nu se înghesuie în biserică.  

Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a anunțat potrivit sursei citate că programul final al pelerinajului va fi anunțat în zilele următoare dar este cert că pelerinii se vor putea închina și la alte moaște. Este vorba despre cele ale sfântului Paisie de la Neamţ, ales pentru că anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea sa.  

Moaștele Sfântului Paisie de la Neamț vor fi aduse la Iași de Sfânta Parascheva
Sfântul Paisie de la Neamț. Foto: ziarullumina.ro

Cine este Sfântul Paisie de la Neamț 

Sfântul Paisie s-a născut în oraşul Poltava, din Ucraina în 1722, pe 21 decembrie, a primit numele de Petru și a avut în total 11 frați scrie doxologia.ro. Cuviosul Paisie de la Neamţ a studiat la Academia teologică din Kiev și a intrat în viaţa monahală la 19 ani. În vara anului 1746, la 24 de ani, se duce la Muntele Athos iar după patru ani este tuns, aici, în monahism de Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului, duhovnicul său, primind numele de Paisie.  

A devenit celebru ca stareț al mânăstirii Neamț, unde a și murit în 1794, la vârsta de 72 de ani. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat în 1988 pe părintele Paisie de la Neamț. Forul suprem al Bisericii Ortodoxe Române a decis în 1992, pomenirea ca sfânt a starețului Paisie de la Neamț la data de 15 noiembrie. La mormântul sfântului de la Mănăstirea Neamț vin să se închine și să-i ceară ajutor nu numai credincioși din România, ci și din alte țări. 

Trenuri speciale pentru pelerinajul de la Iași 

Pelerinii care vor veni la Iași vor avea la dispoziție trenuri suplimentare în perioada 11-15 octombrie 2022 scrie bzi.ro. Garniturile vor circula în perioada 11-15 octombrie 2022. Potrivit CFR Călători, este vorba de trenul IR 1653/ IR 1969 Bucureşti Nord (plecare 22:32) – Paşcani (sosire 03:36/plecare 03:53) – Iași (sosire 04:52); trenul IR 1969/ IR 1754  Iaşi (plecare 12:20) – Paşcani (sosire 13:19/plecare 13:43) – Bucureşti Nord (sosire 18:43). 

De asemenea, vor fi suplimentate cu vagoane, în limita parcului de vagoane tehnic disponibil, trenurile care asigură legătura feroviară între municipiul Iași și principalele orașe ale țării, precum București, Timișoara, Cluj Napoca, Brașov, Constanța, Galați. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net