Noi cazuri de bebeluși infectați cu stafilococul auriu în Capitală

Ultima actualizare:

    Cazuri de infecție cu stafilococ auriu în CaptialăFoto Pixabay.com
Cazuri de infecție cu stafilococ auriu în CaptialăFoto Pixabay.com

Ministerul Sănătăţii a dispus, marţi, verificări la Spitalul de Obstetrică Ginecologie ”Panait Sârbu” din Bucureşti, după ce doi copii născuţi aici au fost internaţi la o altă unitate medicală cu stafilococ auriu. Un caz asemănător a fost detectat și la Maternitatea Giulști, după ce doi bebeluși au fost infestațși cu stafilococ auriu.

”Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB) să verifice informaţia apărută la Spitalul de Obstetrică Ginecologie “Panait Sârbu” din Capitală, după ce la Spitalul de Urgenţă Copii Grigore Alexandrescu au fost internaţi doi copii infectaţi cu stafilococ auriu. Copiii au fost născuţi în perioada martie-aprilie 2019 la Spitalul de Obsterică Ginecologie Panait Sârbu”, au transmis, marţi după-amiază, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acestora, în perioada 08.05-15.05.2019, inspectorii sanitari ai DSPMB însoţiţi de  medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea, precum şi normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale.

Mai mult, DSPMB a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” să transmită, până la dată de 07.05.2019, date referitoare la data internării mamelor, datele de naştere ale copiilor, tipul naşterii, diagnosticul la externare, data externării.

Totodată au fost solicitate măsurile instituite în ceea ce priveşte investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii născuţi în perioada 25.03.2019-30.04.2019.

 ”Au fost solicitate spitalului rezultatele testelor efectuate în cadrul autocontrolui, în secţiile de neo-natologie, obstetrică-ginecologie, bloc operator, sterilizare şi biberonerie precum şi rezultatele testării personalului privind portajul. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”,  a solicitat DSPMB date referitoare la copiii născuti prin operaţie cezariană în intervalul 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecţii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate şi internaţi ulterior în alte unităţi sanitare”, a mai preizat Ministerul Sănătăţii.

Totodată, DSPMB a solicitat tuturor unităţilor sanitare publice şi private să comunice dacă s-au prezentat/internat copii născuti în perioada 25.03.2019-30.04.2019, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infecţiei stafilococice cu MRSA.

”Din informaţiile primite  până în prezent, în Spitalul  Clinic de Urgenţă pentru copii  Grigore Alexandrescu au fost internate două cazuri din care unul  a fost externat”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

În decembrie 2018, un focar de stafilococ auriu a fost confirmat la Spitalul ”Panait Sârbu” din Bucureşti, analizele ieşind pozitive la peste 45 de copii, potrivit news.ro.

Alte două cazuri de bebeluși infectați cu stafilococ auriu au fost detectate în Maternitatea Giulești.

Ministrul Sănătății a trimis inspecția sanitară în maternitate, iar inspectorii Direcției de Sănătate Publică au prelevat deja probe.

La sfârșitul anului trecut, maternitatea - care se află în subordinea Primăriei Capitalei - a fost renovată, după ce zeci de bebeluși născuți acolo au fost infectați tot cu stafilocic auriu.

Unul dintre bebeluși s-a născut la sfârșitul lui martie, iar celilalti 2 în aprilie. La câteva zile după ce s-au externat, părinții i-au dus de urgență la spitalul Grigore Alexandrescu, unde analizele au arătat că sunt infectați cu stafilococ auriu MRSA.

În prezent doar unul dintre copii mai este internat, cu probleme respiratorii. Medicii spun că nu este în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro.

COMUNICAT DE PRESĂ

În urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la presupusa infectare a trei nou-născuți cu o tulpină intraspitalicească de stafilococ auriu, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Panait Sârbu", Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București face următoarele precizări:

Potrivit definiției Organizației Mondială a Sănătății, se consideră că este infecție nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare.

Nici unul dintre cei trei bebeluși nu s-a reinternat în acest acest termen.

Astfel, Unul dintre bebeluși s-a născut pe 29 martie și s-a internat la Spitalul Grigore Alexandrescu pe 22 aprilie, adică după 25 de zile. Bebelușul a fost externat pe 28 aprilie.

Un al doilea bebeluș din cei trei născuți la Maternitatea Giulești este în continuare  internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie și s-a externat pe 15 aprilie din maternitate. La momentul externării, bebelușul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu în data de  2 mai, adică după  21 de zile, cu sindrom febril.

Cel de-al treilea bebeluș s-a născut pe 23 aprilie și pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar pe 6 mai a fost externat.

In acest moment, în cadrul Spitalului se desfășoară un control al Direcției de Sănătate Publică.

În mod curent, în Maternitatea Giulești se fac următoarele activități de curățenie și igienizare:

Măsuri generale:

Igienizare instrumentar, aparatură, săli de operație, ATI, saloane, săli de naștere;

Protecția personalului medical cu echipament specific;

Măsuri specifice de igienă și curățenie pentru mamă și copil;

Se face curățenie în spital de 3 ori pe zi;

De două ori pe lună, se face curățenie generală și dezinfecție în Blocul Operator, cu materiale autorizate de Ministerul Sănătății;

Personalul medical face de două ori pe an testarea portajului de stafilococ;

Săptămânal, se recoltează culturi de pe suprafețe, lenjerie, alimente, în medie, 150/lună;

Se verifică pe graficele de circulație a germenilor, întocmite de epidemiolog, apariția de germeni multirezistenți.

Măsuri speciale:

Toate pacientele efectuează exudat nazal și faringian/zona inghinală/axilă;Pacientelor programate pentru cezariană li se recoltează exudat nazal la internare;Dacă pacienta este depistată purtătoare de MRSA se inițiază decolonizarea acesteia, inclusiv se face un duș cu betadină;În fișa de internare a pacientei se completează toți pașii de igienizare parcurși;Din camera de gardă sau pe secții pacientele primesc o broșură informativă (educativă, cu infirmații elementare referiotarea la MRSA) pe care trebuie să o și semneze;Medicii curanți recoltează la 33 la sută din paciente, după o zi două de la internare și săptămânal de la pacientele cu internări mai lungi de o săptămână, culturi tegumentare pentru determinarea florei colonizate;Tuturor bebelușilor li se recoltează probe bacteriologice de pe tegumente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
image
actualitate.net
image
actualitate.net