Noi reguli de izolare pentru bolnavii de COVID. A fost redus numărul de zile

Ultima actualizare:

După ce luni, 31 ianuarie, CNSU a decis să reducă de la 10 la 5 zile perioada de carantină pentru suspecții de COVID, fie ei vaccinați sau nevaccinați, două zile mai târziu aflăm că și perioada de izolare, în cazul bolnavilor, a fost modificată.

izolat in casa shutterstock 1698542734 jpg

Astfel, persoanele confirmate pozitiv, asimptomatice, se vor izola la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, dacă sunt nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele 90 de zile. Persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală în ultimele 3 luni vor sta în izolare 5 zile. În tot acest timp, vor fi monitorizate de medicul de familie sau, după caz, de medicii specialiști din centrele de evaluare. Ordinul Ministerului Sănătății, care conține aceste modificări, a fost deja publicat miercuri în Monitorul Oficial. Până acum, persoanele confirmate pozitiv trebuiau să stea în izolare 10 zile dacă erau nevaccinate și 7 zile dacă erau vaccinate.

Reamintim că, de la 1 februarie, au fost modificate regulile de carantină pentru persoanele care revin în țară din străinătate și care intră în contact direct cu un bolnav de COVID. Perioada a fost redusă de la 10 la 5 zile, atât pentru vaccinați, cât și pentru cei nevaccinați.

Medicii de familie sunt bulversați

Medicii de familie, cei care acordă concediile medicale pentru aceste perioade de izolare și carantină, sunt de-a dreptul bulversați. Într-o postare pe Facebook, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie avertizează autoritățile că vor pune pacienții să sune la DSP sau la Ministerul Sănătății să afle cât trebuie să stea acasă. „Schimbarea regulilor de carantină şi izolare are loc deja săptămânal. Acest comportament al autorităților din Sănătate este mai mult decât obositor. Este revoltător. Refuzăm să plătim avocați ca să înțelegem ce să le spunem pacienților, dacă trebuie să stea sau nu în izolare sau carantină în baza Ordinului ministrului Sănătății nr. 213 din 1 februarie 2022, publicat in Monitorul Oficial nr. 106 din 2 februarie 2022. Este încă o schimbare anunțată peste noapte. Nu ne putem asuma informarea greşită a pacienților care sunt angajaţi şi care riscă să stea acasă deşi nu este nevoie din punct de vedere al noilor reguli, iar apoi medicul de familie să nu le mai poată acorda concediul medical pentru că pacienţii nu vor primi de la DSP fişa de izolare, respectiv decizia de carantină, în baza noului ordin. Medicii de familie nu sunt de vină pentru haosul generat de autorități”.

Cursurile în școli, suspendate tot 5 zile

Și suspendarea cursurilor în școli, la apariția a trei cazuri de COVID la nivelul claselor, este acum de doar 5 zile, nu de 10, potrivit unui ordin comun al Ministerelor Educației și Sănătății, apărut marți în Monitorul Oficial.  „La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz”, apare în Ordinul nr. 3.076/212/2022. Tot de 5 zile este și perioada de carantină a elevilor care sunt contacți direcți ai colegilor infectați.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net