Noul pachet de soluții economice în valoare de 17,3 miliarde de lei. Cine beneficiază de voucherele de la guvern

Coaliția de guvernământ a anunțat noile măsuri economice privind pachetul economic și social ce este adresat cetățenilor cu o situație financiară precară, dar și anumitor cetățeni ce fac parte din unele categorii socio-profesionale, precum IMM-urile.

Marcel Ciolacu, președintele PSD
Marcel Ciolacu, președintele PSD

De la anunțul său inițial, din tot pachetul de măsuri economice, singura modificare are în vedere amânarea plății ratelor până la 12 luni, care a fost eliminată, potrivit Adevărul.

„Sprijin pentru România (n.r. - denumirea oachetului) va răspunde momentului dificil în care ne aflăm şi ne bucurăm că am lucrat cu premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Kelemen Hunor.  Am stabilit ce are de făcut fiecare ministru, dar şi Parlamentul, ca planul să fie adoptat.  Acest plan nu afectează alocările bugetare pentru investiţii şi dezvoltarea economiei. O parte dintre măsuri are ca resursă fondurile europene. Susţinerea firmelor româneşti a fost prioritară”, a declatat Marcel Ciolacul. Printre măsurile enunţate se află: 

Ce măsuri economice a pregătit coaliția de guvernământ

- Un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile ce au cheltuieli de +15% la utilități. Ajutorul de stat pentru stimularea acestor investiții are o valoare totală ce depășește 1 milion de euro. 

- Un ajutor în valoare de 300 de milioane de lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, firmele de transport public destinat persoanelor și companiilor de distribuție, cu o modificare de 0,5lei/litru din prețul final al carburanților. 

- Contractele de investiții publice în derulare vor fi ajustate, așadar, finanțarea din fonduri europene și naționale, în funcție de inflația existentă la materiale, manoperă, utilaje și transport, vor beneficia de 5,2 miliarde de lei în cursul anului 2022 pentru sprijinirea și continuarea contractelor ce se află în curs de derulare.

- Angajații ce se află în șomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariul său, o măsură valabilă până la sfârșitul anului 2022, prin intermediul și continuarea programului Kurzarbeit. 

Citește și Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Cui îi vor scădea veniturile și cine va beneficia de mai mulți bani

- Un ajutor în valoare de 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole din România. 

- Grant în valoare de 300 de milioane de euro pentru fermierii români.

- Salariul din domeniul agriculturii se va ridica până la valoarea de 3.000 de lei brut, fiind similar salariului ce se află în sectorul construcții.

- Vouchere pentru persoanele ce au un venit scăzut, voucherele pentru alimentele de bază va fi în valoare de 50 de euro la fiecare două luni. Pentru aceste vouchere, vor beneficia: familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale ce au venit mai mic de 600 de lei pe lună, pensionarii cu un venit mai mic de 1.500 de lei/lună, persoanele cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități. În total, aproximativ 4,7 milioane de persoane vor beneficia de aceste vouchere în 2022, cu o valoare totală de aproximativ 1 miliard de euro. 

Vezi și Salariul minim pe economie se majorează! Ce se întâmplă cu angajații în șomaj tehnic

- Vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii ce primesc burse sociale, utilizate pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

- 200 de lei în plus pentru salariul minim (creştere voluntară, scutită de taxe)

- Creștere cu aproximativ 50% a valorii tichetelor de masă – de la 20,17 lei, la 30 de lei.

- Dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi

- Alocația zilnică pentru hrana copiilor din sistemul instituționalizat crește de la 12 lei, la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 lei la 22 lei/zi, în funcție de vârsta copilului.

- Sumele de bani acordate lunar de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială se majorează de la 28 de lei, la 150 de lei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net