Preţurile la energie şi gaze vor fi plafonate pentru un an. Ce tarife se vor practica de la 1 aprilie

Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, 14 feburaire, că preţurile la energie şi gaz vor fi plafonate şi compensate timp de un an de zile, începând de la 1 aprilie. Iată ce tarife se vor practica după această dată!

Premierul Nicolae Ciucă Foto: Arhivă
Premierul Nicolae Ciucă Foto: Arhivă

Premierul Ciucă a anunțat, prin intermediul unui mesaj video, că preţurile la energie şi gaz vor fi plafonate şi compensate timp de un an de zile. Guvernul va adopta pachetul de măsuri în această săptămână, urmând ca acestea să intre în vigoare de la 1 aprilie. Decizia vine pe fondul scumpirilor din ultima perioadă.

Preţurile la energie şi gaz, plafonate şi compensate

Traversăm o perioadă marcată de crize multiple, care necesită decizii şi măsuri eficiente de contracarare a creşterii preturilor. Am discutat cu ministrul Finanţelor care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni să găsească măsuri concrete la nivelul UE pentru sprijinul economic al ţărilor membre.

Avem deja un mecanism care a funcţionat în perioada pandemiei şi care poate fi extins în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm astăzi. România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri al întreprinderilor româneşti..”, a transmis premierul României, potrivit Adevărul.

Ce tarife se vor practica în urma măsurilor luate

Astfel, Guvernul va adopta în aceasta săptămână, la nivel național, pachetul de măsuri care sa reducă presiunea generată de facturile la energie şi gaz, a mai explicat Nicolae Ciucă.

Vom interveni în sprijinul economiei româneşti printr-un set de soluţii care includ plafonări şi compensări ale preţului la energie şi gaze pentru un an de zile începând din 1 aprilie.

Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti  0,68 de  lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, preţul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, şi 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus. 

(...) Măsurile pe care le luăm vor proteja populaţia şi economia, prevenind riscurile unei creşteri accentuate a preţurilor şi a inflaţiei.”, a mai explicat prim-ministrul Ciucă.

Nicolae Ciucă: „România este bine aprovizionată”

Premierul Nicolae Ciucă a asigurat că România este aprovizionată în prezent, iar stocurile disponibile asigură toate bunurile de care avem nevoie.

„Guvernul este alături de cetăţeni şi de mediul de afaceri pentru proteja locurile de muncă şi stabilitatea economică. Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii şi cu producătorii românii de alimente, reprezentanţii reţelelor marilor magazine.

România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie.”, a mai transmis Ciucă.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net