Noutăți în Sănătate: medicamente mai ieftine și o lege a vaccinării
Și în domeniul Sănătății ar trebui să se schimbe câteva lucruri în cursul acestui an. Este vorba de ieftinirea medicamentelor, de modificarea contractelor de management al spitalelor, dar și de o nouă lege a vaccinării.
Încă din prima parte a lui 2017, se așteaptă ca prețul medicamentelor să scadă cu 10%, urmând ca acesta să mai scadă etapizat până în luna martie. Farmaciștii și producătorii au contestat deja această măsură. Ei susțin că din cauza prețului mic e posibil ca unele medicamente să dispară de pe rafturile farmaciilor.
O nouă lege a vaccinării va intra în vigoare în 2017, după mai bine de un an de la inițierea acesteia. Au fost multe scandaluri pe această temă. În plus, de câteva luni, ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă, fiind înregistrați nouă morți în rândul copiilor nevaccinați împotriva acestei maladii. Documentul care va intra în vigoare prevede, între altele, sancțiuni pentru părinții care refuză să-și asume responsabilitatea pentru faptul că nu doresc să-și imunizeze copiii cu vaccinurile obligatorii.
Potrivit documentului, medicul de familie va consilia părinţii în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia refuză să îşi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare. În urma acestor sesizări, Comisia Judeţeană de Vaccinare va organiza şedinţe de consiliere cu părinţii şi va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinţii refuză vaccinarea copiilor şi după ce află care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare le pune la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz. De asemenea, legea prevede că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte, potrivit Adevărul.
Schimbări vor fi și la nivelul conducerii spitalelor de stat. Astfel, cei care vor dori să ocupe postul de manager de spital vor fi nevoiți să dea concurs. La examen se vor putea înscrie nu numai medici, ci și economiști, avocați sau alți profesioniști care nu au însă funcție de conducere în vreun partid.