Nu ai plătit amenda de circulaţie? Statul te execută silit!

Ultima actualizare:

    Direcţiile de taxe şi impozite locale au posibilitatea de a obţine conturile bancare ale debitorilor
Direcţiile de taxe şi impozite locale au posibilitatea de a obţine conturile bancare ale debitorilor

Ai primit o amendă de circulaţie? Plăteşte-o dacă nu vrei să rişti să fii executat silit! Specialiştii Ziarului Financiar îţi spun care e „traseul” amenzii tale - de la agentul de poliţie care o întocmeşte până la primăriile care-ţi încasează banii şi în ce condiţii ţi se poate pune sechestru pe bunuri sau proprire pe salariu!

Din momentul în care poliţistul a încheiat un proces-verbal de constatare a unei contravenţii la regimul de circulaţie pe drumurile publice şi în care eşti obligat să plăteşti o amendă, ai la dispoziţie 48 de ore pentru a achita jumătate din cuantumul acesteia. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face integral. Atenţie! Nu pierde dovada plăţii unei amenzi, integral sau pe jumătate, păstreaz-o asupra ta atunci când vei plăti taxele şi impozitele anuale, ori vei solicita diverse operaţiuni la direcţia de taxe şi impozite (înstrăinarea unei maşini sau a unui imobil). Sunt situaţii în care sistemul informatic nu prinde şi dovada plăţii amenzii, ci doar existenţa ei şi este posibil să nu poţi să îţi rezolvi astfel problema pentru care te-ai dus.

Mai departe, organele de poliţie, în termen de maximum 90 de zile de la emitere, trebuie să transmită procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei direcţiilor fiscale locale. Din momentul primirii, mai departe, primăriile, prin direcţia de taxe şi impozite, au obligaţia de a-ţi trimite o somaţie. Atenţie! Codul de Procedură Fiscală nu precizează un termen clar pentru trimiterea somaţiei, din momentul în care primăria a primit procesul-verbal de la autoritatea emitentă (organul de poliţie în situţia în care vorbim despre amenzile de circulaţie). De aceea nu poate fi considerată „pierdută" sau „uitată" amenda ta.

Nu achiţi în 15 zile? Eşti executat silit!
Nu achiţi în 15 zile? Eşti executat silit!

În maximum 15 zile de la primirea acestei somaţii, trebuie să te prezinţi la ghişeul direcţiei de plată şi să-ţi achiţi amenda. Atenţie! Legislaţia nu prevede transmiterea somaţiei cu confirmare de primire, de aceea nu poţi invoca negăsirea hârtiei la cutia poştală.  Dacă după cele 15 zile amenda nu a fost plătită, primăriile pot trece la executarea silită. De regulă, dacă vorbim despre sume foarte mari de bani, se trece la punerea unui sechestru pe autoturisme sau chiar imobile. Dacă este vorba despre amenzi neplătite, iar cuantumul acestora nu este foarte mare, de obicei se recurge la proprire pe conturi bancare sau pe salarii.

Direcţiile de taxe şi impozite locale au posibilitatea de a obţine conturile bancare ale debitorilor, adresa şi locul de muncă. Băncile au obligaţia de transmitere a situaţiei conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Naţională a României, care, mai departe, poate transmite lista la Ministerul Finanţelor Publice. Acesta pune la dispoziţia direcţiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele. Dacă nu ai cont bancar, direcţiile locale apelează la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a obţine relaţii despre locul tău de muncă, după care se instituie proprire pe veniturile salariale. Atenţie! Proprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30% din veniturile tale înregistrate, iar sechestrul nu se poate pune pe bunurile necesare vieţii şi muncii. În concluzie, numai fără conturi bancare, fără serviciu cu contract de muncă legal înregistrat şi fără proprietăţi pe numele tău poţi evita executarea silită.

Şoferii care circulă fără rovinietă nu pot fi sancţionaţi decât o singură dată în 30 de zile pentru această faptă. De asemenea, cei care circulă fără a achita tariful pentru utilizarea drumurilor naţionale vor fi sancţionaţi doar cu amendă, fără să mai plătească şi tariful de despăgubire, care era de 28 de euro pentru autoturisme. Amenda pentru lipsa rovinietei se plăteşte în maximum 15 zile de la data comunicării, la orice unitate de trezorerie din România. Amenda pentru autoturisme este de minimum 250 de lei şi maximum de 500 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net