Nu mai arunca uleiul folosit la gunoi! Uite ce poți să primești la schimb dacă îl recilezi

Ultima actualizare:

    Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Uleiul alimentar folosit este mai valoros decât cel natural, spun specialiștii. Și asta pentru că este o cerere uriașă la nivel mondial pentru producerea de bio-combustibil. Descoperă de ce și cum să reciclezi uleiul alimentar uzat!

Poate nu știați, dar multe companii oferă la schimb ulei proaspăt și au apărut și centre de colectare. Astfel, dacă veți recila uleiul uzat, veți scăpa de țevile înfundate și de defecțiunile în sistemele de epurare. Ca să nu mai vorbim despre faptul că acesta ajunge în apă și în sol, unde râncezește, oprește regenerarea și face pământul nefertil, scrie hartareciclarii.ro.

Cum colectezi corect uleiul alimentar uzat?

Îți recomandăm ca după ce termini de gătit să lași uleiul utilizat să se răcească. După ce uleiul s-a răcit, strecoară-l pentru a elimina impuritățile și resturile de mâncare. Apoi pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă. Uleiul astfel colectat este gata de a fi dus la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.

Este foarte important să eviți amestecarea uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deșeuri deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat.

Unde poți preda uleiul alimentar uzat?

Pentru a stimula reciclarea, ONG-ul Harta reciclării a realizat și o hartă cu punctele de colectare a uleiului folosit. În acest moment, în sistem există 127 de astfel de centre.  

Odată colectat separat și necontaminat în recipientul ales, uleiul alimentar uzat este pregătit pentru a fi predat la punctele de colectare specializate sau poate fi preluat de la tine de acasă pentru a fi trimis spre reciclare. Îți propunem să colectezi uleiul și să îl duci la reciclare la:

Uleiosul

Uleiosul (uleiosul.com), un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă. Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit atât de la persoanele fizice, cât și juridice din București și Iași. 

MOL România

Benzinăriile MOL reprezintă prima rețea de benzinării din România, care în anul 2012 a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație. Există un număr considerabil de benzinării Mol în țară care au și rol de puncte de colectare pentru uleiul uzat. O listă completă a acestora, precum și prezentarea procedurii simple de predare a uleiului uzat se poate găsi pe site-ul molromania.ro.

Auchan

Uleiul alimentar uzat poate fi primit în orice hypermarket Auchan. În funcție de cantitatea de ulei uzat predată, poți primi apă sau detergent de vase.

Carrefour

Poți aduce ulei alimentar în orice hypermarket Carrefour, iar pentru 3 sau 5 litri de ulei primești la schimb 1 sau 2 litri de ulei de floarea soarelui nou.

Bracos Oil

Bracos Oil se ocupă de acest serviciu gratuit de la domiciliu sau direct de la locația de tip HoReCa. Aceștia oferă la schimb ulei de floarea soarelui sau detergenți. Pentru ridicarea de la domiciliu, condiția este să se colecteze minimum 5 litri (NU este necesară filtrarea uleiului). Bracos Oil se ocupă și de colectarea grasimilor vegetale și untură.

Green Environment

Green Environment colectează și de la persoanele fizice cu transport gratuit. Condiția pentru deplasare este să existe cantitatea minimă de 5 litri.

Benzinăriile OMV 

În perioada 1 mai – 31 decembrie 2021, pentru doi litri de ulei uzat primești o cafea sau un voucher pentru cafea.

Poți verifica pe Harta Reciclării punctele de colectare cele mai apropiate de tine. Nu uita să adaugi și tu pe hartă puncte de colectare pe care le cunoști. 

Citește și: 

A apărut aplicația care îți permite să faci bani din deșeurile reciclabile

Ambalajele returnabile îți aduc cupoane de reducere la cumpărături

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net