Nu vrei să plăteşti noua taxă auto? Click! te învaţă cum s-o fentezi
Noua taxă auto aruncă, deja, în aer viitorii vânzători, dar şi cumpărătorii de maşini. Astfel, potrivit noii legi, votată joi de deputaţi, vor plăti, pe lângă românii care-şi aduc maşini din străinătate, şi cei care vor cumpăra o maşină gata înmatriculată în ţară înainte de 1 ianuarie 2007, când nu se achita nici un fel de taxă de poluare. Click! îţi spune 3 metode prin care fentezi noua taxă auto.
Înmatricularea în Bulgaria
Şoferii români care vor să scape de taxele mari din România pot opta pentru înmatricularea la sud de Dunăre.
În Bulgaria, totul durează o zi, iar preţurile, indiferent de cât de veche este maşina, se situează în jurul sumei de 500 de euro.
Şi taxele plătite anual sunt mult mai mici. Însă, maşina va fi în proprietatea unei firme sau persoane fizice din Bulgaria. Românul este doar utilizatorul acelui vehicul.
Avantaje
Taxe mai mici 4 durată scurtă 4 testele la care este supusă maşina nu sunt elaborate 4 nu contează vechimea maşinii ,ci doar ca aceasta să fie funcţională în momentul verificării.
Dezavantaje
Maşina va avea un număr de înmatriculare bulgăresc 4 trebuie să treci graniţa anual pentru plata impozitelor şi asigurării 4 maşina intră în proprietatea unei firme sau persoane fizice din Bulgaria.
Vânzarea fără contract
Românii care vor să-şi cumpere o maşină second-hand, dar pentru care nu s-a plătit taxă de poluare, pot opta să o achiziţioneze fără contract, pentru a nu fi puşi la plată. Astfel, vânzarea se face la mica înţelegere, proprietar rămâne în continuare „vânzătorul".
Avantaje
Cumpărătorul nu plăteşte taxă auto la achiziţionarea maşinii dacă pentru aceasta nu s-a mai plătit înainte taxa 4 vânzătorul nu mai trebuie să scadă din preţ pentru a scăpa de maşină.
Dezavantaje
Vânzătorul este în continuare proprietar al autoturismului 4 cumpărătorul se poate trezi oricând lăsat fără maşină 4 vânzătorul e plătitorul taxelor, pe acte 4 amenzile vin tot la adresa proprietarului.
Contractul de comodat
Această modalitate este în avantajul cumpărătorului pentru că nu va mai achita nici o taxă. Prin acest tip de contract, vânzătorul dă spre folosinţă temporară şi gratuită maşina. Contractul poate fi prelungit, iar pe perioada lui cumpărătorul poate circula fără probleme.
Avantaje
Cumpărătorul nu va plăti nici un fel de taxă atunci când intră în posesia maşinii 4 vânzătorul rămâne proprietar şi poate intra din nou în posesia ei la terminarea contractului.
Dezavantaje
Cumpărătorul nu devine proprietar, ci este doar utilizator al maşinii 4 vânzătorul trebuie să plătească în continuare impozitele 4 amenzile vin tot pe adresa vânzătoului pentru că el e proprietar.
Avocatul Gheorghe Piperea:«Şi noua taxă este ilegală!»
Cu toate că autorităţile ne spun că la redactarea noii legi a taxei de poluare au luat în considerare atenţionările venite de la europeni, ba mai mult, că ar fi avut ajutor din partea unor experţi ai Curţii Europene de Justiţie, avocaţii din România spun că tot se încalcă drepturile proprietarilor de maşini.
„Această nouă taxă este la fel de ilegală ca şi cea de până acum, lucru demonstrat şi de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi de Curtea Europeană de Justiţie în nenumărate rânduri. Autorităţile nu au făcut decât să schimbe anumite prevederi. Mai mult, este retroactivă, şi se va aplica maşinilor aduse în ţară înainte de 1 ianuarie 2007, când se plăteau taxe vamale. De asemenea, noul act normativ răpeşte dreptul de a dispune de maşină", ne-a explicat avocatul Gheorghe Piperea.
Astfel, românii care au plătit taxă auto până acum au o singură şansă: să-şi ceară banii înapoi în instanţă. Şi cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că taxa auto nu mai trebuie încasată, aceştia vor avea şanse reale de câştig.
Mai mult, şi cei care au primit până acum un verdict negativ într-un proces pot cere revizuirea sentinţei, în baza deciziei Curţii Supreme.
«Numai la taxe le stă gândul!»
Cătălin Sfetcu, 43 de ani: „Taxele sunt bune atât timp cât sunt gândite cum trebuie şi nu aşa pe fugă ca să scăpăm de amenzi. Au modificat legea asta de atâtea ori încât nu ne mai miră cu nimic. O să ajungă să fie taxa mai scumpă decât maşina".
Ciobanu Dumitru, 47 de ani: „E cam discriminatorie noua formulă pentru că nu e normal să plăteşti o taxă de primă înmatriculare în condiţiile în care maşina este deja înscrisă în România. Trebuiau să o lase aşa sau s-o scoată".
Duţă Ion, 47 de ani: „Nu e normal să mă pună să plătesc taxa de înmatriculare dacă eu vreau o maşină din ţară. Lor numai la taxe le stă gândul. Eu acum ar trebui să scad preţul să-mi pot vinde maşina, dacă vreau să mi-o cumpere cineva".
Badiu Petrica, 74 de ani: „Plătim atât de multe taxe încât ne-am plictisit. O să ajungem să plătim şi că respirăm. Aşa că nici aceasta nu este tocmai normală pentru că atât timp cât justiţia europeană a dat un verdict acesta ar trebui stabilit".