O fostă angajată CEC a furat 1.000.000 de euro şi a scăpat basma curată. Cum a fost posibil

A falsificat 368 de documente! O fostă angajată de la CEC Bank, care în decurs de zece ani a sustras peste un milion de euro din banii clienţilor, a scăpat de al doilea dosar penal, ca urmare a prescripţiei faptei. Ea a afirmat că era nemulţumită de condiţiile de muncă şi de salariul primit, scrie adevarul.ro.

Elena Meteşan a fost eliberată condiţionat acum doi ani. Foto: adevarul.ro
Elena Meteşan a fost eliberată condiţionat acum doi ani. Foto: adevarul.ro

Elena Meteşan (61 de ani) era angajată a agenţiei CEC din oraşul Zlatna (Alba) şi a fost trimisă în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale.

„În perioada 24.01.2006–10.08.2016, în calitate de funcţionar public la o agenţie bancară din judeţul Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar, pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani în cazul a 60 de clienţi ai băncii”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

După un an de judecată, instanţa a constatat că fapta inculpatei e prescrisă. Prin urmare, a dispus, miercuri, 15 martie, o măsură care o face pe inculpată să răsufle uşurată.

„Încetează procesul penal în ceea ce o priveşte pe inculpata Meteşan Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale”, se precizează în hotărârea instanţei. Magistratul a anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin care au fost retrase ilegal sume cuprinse între câteva sute de lei şi 40.000 de lei. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată cu apel.

«Sabotare a activităţii CEC»

Elena Meteşan fusese condamnată în 2018 la 5 ani şi 6 luni de închisoare, prejudiciul reţinut fiind de 4.227.940 lei şi 235.981 euro. Femeia a fost obligată să restituie aceşti bani.

Întrucât nu avea venituri, banii delapidaţi au fost plătiţi, în final, de CEC Bank către clienţii păgubiţi. Elena Meteşan a declarat că nu a dorit să prejudicieze clienţii şi că nici n-a dorit să se îmbogăţească.

Ea a susţinut că ar fi donat banii unor persoane sărace şi bisericilor. A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă, de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit.

Agenţia CEC din Zlatna unde au avut loc infracţiunile. Foto: adevarul.ro
Agenţia CEC din Zlatna unde au avut loc infracţiunile. Foto: adevarul.ro

„Scopul urmărit de inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii, şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din 2018.

A manevrat banii fără să observe nimeni paguba

Elena Meteşan a fost eliberată condiţionat din închisoare în ianuarie 2021. Femeia administra conturile a sute de clienţi ai CEC Bank.

Unora le-a luat banii direct din conturi, în timp ce în cazul altora n-a mai depus sumele cu care aceştia au venit la bancă sau chiar acasă la ea.

Timp de zece ani, funcţionara a manevrat banii astfel încât ­nimeni nu şi-a dat seama de delapidarea uriaşă. În anul 2016, un client a constatat însă că nu mai are nici un leu în cont şi a ­sesizat poliţia.

image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net