O misterioasă cetate despre care nu se știa nimic până acum, descoperită în Suceava. Ar putea avea 1.300 de ani vechime

În județul Suceava, a fost descoperită o cetate complet necunoscută până acum arheologilor români. Locația exactă este ținută secret și se crede despre aceasta că are o vechime de 1.300 de ani. 

Cetate misterioasă Foto: Monitorul de Suceava
Cetate misterioasă Foto: Monitorul de Suceava

Unde se află locația misterioasei cetățui

O misterioasă cetățuie de pământ, despre care nu se știa absolut nimic până acum, a fost descoperită, în județul Suceava, de arheologul Bogdan Petru Niculică, potrivit Monitorul de Suceava. Anumite caracteristici observate la prima vedere o pot plasa în secolele VIII-IX, dar informații mai exacte vor fi obținute abia după începerea săpăturilor arheologice. Deocamdată, locația misterioasei cetățui este secretă, până la finalizarea procedurilor legale în cazul unor astfel de descoperiri.

Ce a declarat cercetătorul 

Cercetătorul a spus că investigația de cabinet coroborată cu cea de teren a început încă din 2019, în atenția sa aflându-se mai multe sectoare din zona de podiș a județului Suceava. Arheologul a sesizat la un moment dat anomalii pe câteva ortofotoplanuri, după ce a analizat, prin metoda carourilor virtuale, sute de imagini și hărți topografice la diverse scări, precum și informații rezultate în urma propriilor cercetări, cu scopul de a verifica monumente aparținând epocii bronzului și fierului.

Se fac studii pe teren 

Pentru a afla ce e cu acele anomalii, arheologul Bogdan Petru Niculică a trecut la studii pe teren, apoi la obținerea de imagini satelitare cât mai precise, zbor cu drona și realizarea unui model digital al terenului. Potrivit cercetătorului, dacă pentru alte numeroase fortificații/ cetățui/zămci/ horodiști din zona Sucevei erau cunoscute informații, chiar dacă minimale, încă din secolul XIX, din perioada interbelică sau din a doua jumătate a secolului XX, în cazul de față nu există nicăieri, nicio referință, cetățuia fiind complet necunoscută.

Arheologul apreciază, la prima vedere, că morfologia fortificației (amplasarea, suprafața, orientarea, valurile de pământ, șanțurile interne și externe) o apropie foarte bine de unele fortificații cu val de pământ, șanț și palisadă din spațiul nord-est carpatic, datând din secolele VIII-IX de la Fundu Herții (cea mai bine cercetată), Corni, Dersca, Horodiștea, Ibănești, Lozna, Oroftiana, Tudora ș.a. (jud. Botoșani), Baia, Călinești și Volovăț (jud. Suceava), Hlinița (astăzi în regiunea Cernăuți, Ucraina), precum și altele din cuprinsul nordului Bucovinei, de la Horbova, Mamornița, Revna ș.a.

Ce suprafață are cetățuia

Pe de altă parte, poziționarea misterioasei fortificații, mult spre sud comparativ cu cetățuile din județul Botoșani și din regiunea Cernăuți și suficient de aproape de rama montană, este cu totul inedită și repune în discuție teritorialitatea și raporturile dintre centrele de putere specifice veacurilor IX-XI. De asemenea, arheologul sucevean a afirmat că nu trebuie excluse, datorită poziției înalte și a elementelor de „fortificare” naturală, locuiri din etape istorice anterioare.

Cetățuia cu axul lung orientat nord-sud, având o suprafață de aproximativ 0,5 ha, cu lungime de aproximativ 100 m și lățimi cuprinse între 30 și 50 m – urmează a beneficia de o fișă de sit, în acest scop coordonatele și descrierea urmând a fi înaintate de arheologul Bogdan Petru Niculică specialiștilor de la Direcția Județeană Pentru Cultură Suceava în cel mai scurt timp. În acest moment, până la declararea ca sit arheologic și includerea în Repertoriul Arheologic Național, pentru a evita anumite prospectări neautorizate, care să-i afecteze integritatea, datele sunt protejate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
liceu foto mediafax jpeg
solstitiul de vara ce inseamna solstitiu jpeg
pensie jpg
bani multi pensie jpg
Luna capsunilor jpeg
575302124023416139984130915188503265381205646 ploi canicula foot pexels com realitatea net jpg
butoaie vin pivnita jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net