O ţară duşmană se amestecă în alegerile din România. Ce au descoperit serviciile române
Iată că, încet-încet, apar dovezi ale manipulării votului din 24 noiembrie! Mii de conturi de TikTok i-au făcut campanie ascunsă lui Călin Georgescu, s-a cheltuit cel puţin un milion de euro fără a se declara vreun bănuţ, iar în timpul alegerilor au existat zeci de atacuri cibernetice asupra infrastructurilor IT suport pentru procesul electoral. Toate acestea, cu „ajutorul” unui stat cu intenţii directe în viitorul României!
Ce au descoperit serviciile române
Desecretizarea raportului Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a scos la iveală că SRI a informat că reţeaua de 25.000 de conturi prin care era promovat Călin Georgescu a devenit foarte activă cu două săptămâni înainte de alegeri. Peste 700 de conturi au fost create din 2016 şi au avut activitatea redusă până pe 11 noiembrie 2024. Ofiţerii SRI au constatat că modul de operare era menit să îngreuneze identificarea conturilor ce aparţineau reţelei.
De altfel, MAI a găsit asemănări izbitoare între campania lui Călin Georgescu „Echilibru şi Verticalitate” şi campania „Frate lângă Frate”, derulată de Rusia în Ucraina înainte de începerea războiului. Şi în campania „Frate lângă Frate” s-au folosit micro-influenceri pentru manipularea opiniei publice. MAI a alertat asupra implicării unor persoane cu legături în medii extremiste şi interlope în promovarea acestei campanii.
Din punctul de vedere al finanţării, SRI confiră implicarea lui Bogdan Peşchir, cunoscut drept „bogpr” pe platforma TikTok, care a efectuat donaţii de peste un milion de euro şi plăţi de 381.000 de dolari în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie către utilizatorii unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea lui Călin Georgescu. Deşi acesta a declarat la AEP zero lei buget de campanie electorală, respectiv că nu a cheltuit nici o sumă în cadrul acesteia. Ulterior, implicarea „bogpr” în finanţarea promovării lui Georgescu a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok.
MAI precizează, de asemenea, că au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice asupra structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatice, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii. Atacurile au continuat şi în ziua scrutinului, fiind utilizate sisteme informatice din 33 de ţări.
Într-o altă notă, SRI face referire la „acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral”. Mai exact, pe 24 noiembrie, SRI a obţinut date cu privire la „publicarea unor credenţiale de acces asociate bec.ro, roaep.ro şi registrulelectoral.ro în cadrul unor platforme de criminalitate cibernetică de origine rusă.
Totodată, o informare a SIE face referire la faptul că România este percepută de Rusia drept un stat inamic şi precizează că situaţia politică din România a fost abordată în cadrul emisiunilor televiziunilor ruseşti, în talk-show-uri la care s-a lansat ideea că forţele pro-ruse din România ar putea obţine peste 30% la alegerile parlamentare. Ceea ce s-a şi întâmplat!
„Românii se află de şase secole sub ocupaţie informativă rusească”
De altfel, generalul (r) Aurel Rogojan, fost ofiţer superior de contraspionaj şi fostul şef de cabinet al generalului Iulian Vlad, recunoaşte „mâna” specialiştilor de la Kremlin în propaganda făcută pentru Călin Georgescu. Într-un editorial pentru „Evenimentul Zilei”, intitulat sugestiv „Kremliniada”, generalul în rezervă explică: „Experienţa structurilor speciale ruseşti în influenţarea şi crearea opţiunilor electorale în state străine este atestată, printre altele de corespondenţa confidenţială dintre Stalin şi Roosevelt. Ulterior, Moscova a fost prezentă cu măsuri active în toate campaniile prezidenţiale din S.U.A. (...)
Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a României este potenţată de întinderea şi profunzimea operaţiunilor serviciilor secrete ale Rusiei, inamicul ancestral al neamului românesc, care ne-a invadat de 12 ori şi ne-a răpit peste 170.000 de kilometri pătraţi din vatra etnogenezei poporului român. Populaţia românească majoritară din teritoriile ocupate a fost sistematic redusă prin deportări şi rusificări. Intenţiile imperiale ale Moscovei de a acapara, bucată cu bucată, teritoriul României şi a-şi extinde frontierele până în Balcanii de Vest şi spre sud, la Constantinopol, nu se putea să nu constituie obiectul cercetării informative a spionajului şi contraspionajului. Retrospectiv, românii se află de şase secole sub «ocupaţie informativă rusească», din vremea ţarului Ivan al III-lea.
(...) La începutul anilor 1990, când documentam necesităţile de apărare contrainformativă a României în noul context geopolitic, Federaţia Rusă se afla la ani lumină avans în implementarea strategiei şi tacticilor războiului informaţional.”
General cu două stele, Aurel Rogojan pare să fi găsit un răspuns şi la întrebarea: De ce ne alegem prost conducătorii? „Fiindcă la nivel macrosocial, consecinţă a agresiunilor infomaţionale, domină sărăcia spirituală, insuficienţa culturală, inclusiv a culturii politice şi pe cale de consecinţă, un popor tot mai puţin corect informat va alege tot mai puţin potrivit, fiindcă pe tabla sa de valori, şarlatanii şi impostorii apar modele de urmat, cărora li se poate acorda încredere.”
Traian Băsescu: „Singura soluţie e votul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că situaţia prezentată în documentele declasificate din şedinţa CSAT este una „extrem” de gravă.
„Nu se mai poate face nimic, decât după validarea turului II şi implicit a alegerilor. De data asta, şi poate este o lecţie bună, decizia este în mana poporului. Instituţiile au ratat. Aceste informaţii nu au fost strânse ieri, alaltăieri. De ce nu au fost transferate Parchetului de multă vreme? Nu există nici un protocol de colaborare între SRI şi Parchet. A fost în mod eroic anulat. (...) Ceva grav s-a întâmplat în funcţionarea cooperării dintre instituţiile statului. Românii trebuie să ştie că de votul lor depinde menţinerea în familia pro-Occidentală”, a spus Traian Băsescu într-o intervenţie la Digi 24.
Parchetul General s-a autosesizat
Abia ieri, Parchetul General a anunţat că s-a sesizat din oficiu „în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe”, după ce a analizat documentele care au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării referitoare la campania candidatului Călin Georgescu.