OMS avertizează! Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante Omicron
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că rămânerea în vigoare doar a interdicțiilor generale de călătorie nu va putea stopa răspândirea noii variante a virusului Sars-Cov-2, Omicron.
OMS a explicat marţi, 30 noiembrie, că interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante Omicron a coronavirusului, cerând astfel ţărilor să evalueze riscurile și apoi să adopte o abordare pe măsură.
OMS avertizează cu privire la varianta Omicron
„Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internaţională şi sunt o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă. În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând ţările să semnaleze şi să facă schimb de date epidemiologice şi de secvenţiere”, se arată într-un document al OMS.
Descoperirea variantei Omicron a declanşat temeri la nivel global pe fondul posibilității unei rezistențe mai mari a virusului la vaccinuri, fapt care ar putea prelungi și mai mult pandemia de COVID.
Ce este Omicron, noua variantă a coronavirusului
Noua variantă de COVID a apărut prin luna octombrie în Africa de Sud, iar specialiștii avertizează că acest lucru ar putea avea o legătură strânsă cu modul defectuos în care au fost repartizate vaccinurile la nivel global. Acolo unde populația nu are acces la vaccin, iar persoanele infectate sunt lăsate nesupravegheate și netratate, urmările pot fi pe măsură.
„E posibil să fi produs permutaţii ale virusului vreme de luni de zile înainte de a ajunge la soluţia actuală. Astfel de pacienţi pot ajunge adevărate laboratoare vii, dacă sunt infectaţi şi lăsaţi nesupravegheaţi”, a scris recent cercetătorul timişorean Octavian Jurma.
OMS a clasat noua variantă a coronavirusului drept „îngrijorătoare”. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că Omicron ar fi de 4 ori mai transmisibilă decât varianta Delta, care şi ea e de 3 ori mai transmisibilă decât tulpina clasică. „Deci ar fi de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina iniţială”, a spus Rafila.