Arad: Peste 30.000 de pelerini, aşteptaţi la trei mănăstiri

Ultima actualizare:

La Mănăstirea "Maria Radna", din oraşul arădean Lipova, considerată cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, sunt aşteptaţi, conform reprezentanţilor lăcaşului de cult, 15.000 de pelerini din ţară, dar şi din Ungaria, Germania sau Polonia, care vor participa la slujbele care au loc cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului.

Începând de miercuri după-amiază, din oră în oră, au loc slujbe în limbile maghiară (ora 17.00), croată (ora 18.00) şi română (ora 19.00), iar de la ora 20.00 are loc Rozariu în patru limbi. Joi, slujbele se vor ţine şi în limbile germană şi poloneză.

"Calea Crucii", principalul eveniment pentru care mulţi pelerini merg la Lipova, are loc joi, de la ora 13.00. Pelerinii parcurg un drum pe dealul din spatele mănăstirii şi culeg fructele unei plante, despre care spun că simbolizează Lacrimile Maicii Domnului. Fructele sunt de dimensiunile boabelor de mazăre, iar cei care le culeg spun că tot timpul anului vor avea parte de noroc şi sănătate.

Mănăstirea franciscană "Maria Radna" poartă hramul Maicii Domnului. Conform înscrisurilor, prima mănăstire a fost ridicată la Radna în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă în urma ocupaţiei şi incendiului, motiv pentru care este considerată icoană făcătoare de minuni.

Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.De asemenea, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog sunt aşteptaţi 10.000 de pelerini, care, miercuri de la ora 19.30, vor participa loc procesiunea "Drumul Crucii", iar de la 22.00, la slujba Sfântul Maslu. Înainte de miezul nopţii, credincioşii vor participa la Prohodul Maicii Domnului, iar slujbele vor continua toată noaptea.

Conform tradiţiei, mulţi pelerini vor dormi în corturi instalate în perimetrul mănăstirii, pentru ca joi dimineaţă să participe la Acatistul Adormirii Maicii Domnului (ora 9.00) şi la Sfânta Liturghie Arhierească (ora 9.30).

La această mănăstire, credincioşii stau la coadă pentru a asculta "bătăile de inimă", despre care se spune că pot fi auzite dintr-un zid exterior al lăcaşului sfânt. Pe acest zid există o inimă din piatră, iar preoţii spun că doar cei cu credinţă pot auzi "bătăile" dacă îşi lipesc urechile de zid.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţară cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.

O legendă spune că mănăstirea a luat fiinţă pe locul în care un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus.

Aproximativ 5.000 de pelerini sunt aşteptaţi şi la Mănăstirea Simeon Stâlpnicul din cartierul arădean Gai, ridicată între anii 1760 şi 1762

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net