Atenţie! Consumatorii de droguri, victimele unui nou virus HIV! Boala evoluează mai rapid
Declaraţia a fost făcută de managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, marţi, la o conferinţă care a marcat Ziua Mondială HIV.
"Această recombinantă şi-a făcut apariţia undeva în 2007, în Spania şi Portugalia, uşor, uşor a ajuns în Grecia, Bulgaria şi România. Prin analizele făcute la «Balş», am demonstrat că recombinantul acesta este foarte asemănător cu recombinantul din Grecia, deci există o similitudine cu circulaţia acestui virus în teritoriu şi are şi o particularitate clinică, în sensul că boala pe care o generează este o boală mai rapid progresivă, comparativ cu cea clasică din România. Trebuie să fim foarte atenţi la aceşti pacienţi şi la instituirea precoce a tratamentului. În momentul de faţă, discutăm de aproximativ 175 de pacienţi", a mai spus Streinu-Cercel.
El a precizat că, în ultimii ani, consumatorii de droguri au trecut de la heroină la etnobotanice, iar în prezent au revenit la heroină.
"Spun cu încântare acest lucru, pentru că cei care se droghează cu etnobotanice îşi fac 14 - 15 administrări pe zi, în timp ce pentru heroină sunt două administrări pe zi, ceea ce înseamnă un risc diminuat de transmitere a virusului, iar pe de altă parte, conservarea capitalului venos al acestor persoane", a mai spus Adrian Streinu-Cercel.
El a adăugat că România se înscrie în trendul european privind infecţia HIV/SIDA, riscul cel mai mare fiind în cazul homosexualilor şi al utilizatorilor de droguri.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste două milioane de adolescenţi, din grupa de vârstă 10-19 ani, sunt infectaţi cu HIV.