Sărbătorile, raiul hoţilor! 10 sfaturi ca să nu-ţi spargă casa
1. Foloseşte cât mai multe încuietori
Dacă ai o uşa prevazută cu mai multe tipuri de încuietori, foloseşte-le pe toate în această perioadă a anului. Cu cât sunt mai multe, cu atât sarcina hoţilor va fi mai dificilă. Ţine cont şi de faptul că, mai nou, hoţii folosesc spray cu azot pentru a îngheţa încuietoarea. Cu o simpla şurubelniţă, sistemul de închidere a uşii poate fi spart, iar zgomotul produs este infim, anunţă acasă.ro.
2. Pune-ţi grilaje la geamuri
În cazul apartamentelor situate la parter este necesar să-ţi protejezi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici. Acelaşi lucru e bine să-l faci şi la uşile de acces în subsoluri, boxe, terasă şi intrările suplimentare. Dacă stai la casă, urmează acelaşi exemplu!
3. Discută cu vecinii să nu deschidă interfonul străinilor
Hoţii inventează fel de fel de pretext ca să poată întra în scara blocului. Spun că au adus pliante cu reclame de la diferite magazine, că sunt de la gaze, internet etc. Faceţi o şedinţă de scară şi explicaţi-le vecinilor care rămân acasă de ce nu e bine să permit accesul în bloc necunoscuţilor.
4. Roagă pe cineva să ia corespondenţa
O cutie poştală goală le transmite spărgătorilor un mesaj extrem de clar: casa este locuită. Cei mai mulţi răufăcători vor da o spargere doar când sunt siguri că nu este nimeni acasă, iar teancul de scrisori sau flyerele agăţate de uşa de intrare arată tocmai contrariul. Pentru a vedea dacă e cineva acasă, spărgătorii îţi vor lăsa chiar ei un bileţel în uşă, urmărind apoi dacă acesta dispare sau nu şi la ce oră. Roagă un vecin să golească cutia poştală şi să scoată din uşă orice bileţel sau reclamă.
5. Fii atent la persoanele necunoscute care dau tarcoale imobilului
Hoţii nu dau o spargere din senin. Întotdeauna urmăresc victimele câteva zile. Văd care le este programul şi abia apoi când siguri că locuinţa este goală dau spargerea. E bine să urmăreşti dacă staţionează cineva în preajma imobilului sau se plimbă în mod suspect în zonă.
6. Nu anunţa pe toată lumea că pleci în vacanţă
Dacă ţi-ai planificat vacanţa, nu le spune multora despre planurile tale. Un vecin în care ai încredere şi pe care-l laşi de veghe este suficient. Nu posta fotografii din concediu pe siteurile de socializare.
7. Montează-ţi un sistem de alarmă
Montarea unui sistem de alarma este o soluţie foarte bună. În momentul în care cineva forţează uşa, acest sistem transmite informaţia într-un dispecerat, iar reprezentanţii firmei de securitate ajung la faţa locului în 5 minute. În plus, alarma începe să ţiuie, iar hoţii o vor lua speriaţi la sănătoasa.
8. Instalează camere de supraveghere
Instalează un dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei, împreună cu un sistem de alarmă. De asemenea, montează un sistem de iluminare cu senzori de mişcare, atât în faţa blocului, a apartamentului sau a casei, dacă locuieşti la curte, dar şi un interfon la partea de acces.
9. Pune lucrurile de valoare într-un seif
Spargerile durează, de obicei, doar câteva minute, tocmai de aceea o locuinţă în care au pătruns hoţii arată atât de răvăşită. Ei vor căuta prin şifoniere, pe sub haine, în speranţa că vor găsi ascunse obiecte de valoare. Tocmai de aceea, cumpăraţi un seif şi pune în el banii, bijuteriile, dar şi actele casei. E bines ă-l încastrezi în perete, pentru că de multe ori infractorii dispar cu tot cu seif.
10. Respectă regulile minime de securitate
- încuie bine toate geamurile;- iluminează aleea spre casă;- lasă o lumină de veghe aprinsă;- lasă radioul pornit;- fii discret pe reţelele de socializare cu privire la plecarea ta;- roagă o persoană de încredere să verifice casa cât timp eşti plecat.
Potrivit poliţiştilor, anul trecut, în luna decembrie, la nivel naţional au fost înregistrate 2.639 de spargeri de locuinţe.