Ne-am căţărat pe munţi de zăpadă în centrul Capitalei
Şase metri! Atât măsura ieri stratul de zăpadă, nu pe coclauri, ci chiar în buricul Capitalei, la Piaţa Victoriei.
Cu drumuri blocate de nămeţi şi oraşe paralizate după prima fulguială, deszăpezirea la români pare doar o glumă. Proastă! Alalteieri, câţiva bucureşteni s-au împărţit în echipe şi au ieşit pe străzi să facă treaba autorităţilor: să deszăpezească oraşul. Oamenii au pus mâna pe lopeţi şi au împânzit bulevard, parcuri şi chiar sedii de instituţii publice.
Au făcut fotografii înainte şi după „marea deszăpezire" şi le-au postat pe internet ca semn de protest faţă de incompetenţa firmelor de specialitate. Păcat, însă, că voluntarii au fost puţini şi nu au ajuns peste tot, aşa că sunt zone în care stratul de omăt încă ajunge la câţiva metri înălţime.
Bd. Barbu Văcărescu: Pietonii sunt nevoiţi să treacă printr-un gang de zăpadă, ca să poată traversa strada.Înălţimea nămeţilor: 1,70 m
Chiar piaţeta Guvernului României ar fi putut deveni lejer zonă de atracţie turistică pentru noile forme de relief apărute peste noapte: reporterii Click! au escaladat în premieră munţii de zăpadă, înalţi de nu mai puţin de 6 metri.
Gara de Nord: Zăpada strânsă de pe străzi era ieri de statura unui om de înălţime medie: 1,60 metri
Însuşi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a solicitat intervenţia firmelor de deszăpezire pentru „lichidarea" nămeţilor care ameninţau să devină mai mari chiar decât clădirea Guvernului. Nu la fel de norocoşi sunt cei care locuiesc în cartiere, care sunt nevoiţi să se descurce cum pot cu troienele de pe trotuare.
Reporterii Click! au măsurat ieri munţii de zăpadă în mai multe zone din Bucureşti, în staţiile RATB, gări şi pe bulevarde traversate zilnic de mii de persoane. O adevărată aventură, oricât de echipat ai fi pentru sporturile extreme!
Calea Floreasca: În staţia RATB, troienele depăşeau ieri 2 metri înălţime
Zăpada strânsă, aruncată la periferie. Zăpada strânsă de pe străzile Capitalei este depusă în nouă locuri speciale şi 142 de guri de descărcare puse la dispoziţie de Apa Nova, situate în sectoarele 5 şi 6. Locurile aprobate pentru depozitarea zăpezii sunt pe Şos. Chitilei, Gara 16 februarie, pe un teren viran, Prelungirea Nicolae Grigorescu, Platou Octavian Goga, str. D.N. Cocea, str. Ene Erou, str. Floare de Colţ, pe platforma betonată de pe str. Guliver şi pe Bd. Preciziei.
Pârtiile de pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov au fost pline în acest weekend. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, în jur de 60.000 de turişi şi-au peterecut sfărşitul de săptămână la munte. Mulţi dintre ei rămân şi zilele acestea la aer curat, având în vedere că de azi elevii sunt în vacanţă. Fotoreporterii Click! au surprins, ieri, "o mare" de oameni pe pârtia din Poiana Braşov.
Vremea a luat-o din nou razna! Ieri, au fost înregistrate minus 23 de grade în Moldova, dar în vestul ţării au fost valori la cealaltă extremă: 10 -11 grade în Banat, iar în Baia Mare şi Ocna Şugatag au fost 12 grade!
Săptămâna aceasta temperaturile din timpul zilei vor urca câteva grade, dar vremea va fi geroasă noaptea în cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi în nordul Olteniei şi nordul Munteniei. În sud şi sud-est, izolat va mai ninge slab.
Temperaturile maxime vor avea valori de la minus 7 grade în depresiuni, până la 9 grade în Dealurile de Vest şi în Maramureş. În timpul nopţii va fi ger, cu temperaturi de până la minus 21 de grade în estul Transilvaniei şi zero grade în sudul litoralului şi în Banat. În Capitală, va fi rece: minus 2 grade la prânz şi în jur de minus 7 grade noaptea. Şi în următoarele zile vremea se menţine rece ziua şi geroasă noaptea. (M. Dohi)