Senatorii dau liber la viteză!

Ultima actualizare:

    DN1 – ora 13.30 La ieşirea din  Capitală, pe DN1,  s-au format cozi  abia după ora 14.00
DN1 – ora 13.30 La ieşirea din Capitală, pe DN1, s-au format cozi abia după ora 14.00

Veşti bune pentru şoferi, mai ales pentru cei vitezomani: limita legală în localităţi va fi de 60 km/h, faţă de 50 km/h cât este în prezent.

Senatorii vor ca limita de viteză să crească atât în localităţi, cât şi în afara lor. Astfel, Comisia Juridică, pentru Apărare şi Administraţie din Senat a adoptat ieri un amendament la proiectul de lege de modificare a Codului rutier, care propune limite de 60 km/h în localitate şi de 110 km/h pe drumurile expres, precum şi pe cele naţionale europene. Valorile sunt cu 10 km/h mai mari decât sunt în prezent, lucru care nu poate decât să-i bucure pe şoferii care obişnuiesc să calce cam tare pedala de acceleraţie.

Tot luni, senatorii au decis menţinerea în Codul Rutier a prevederii potrivit căreia, pentru amenzile contravenţionale de până 1.700 lei (20 puncte-amendă), contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii. Guvernul propusese ca această prevedere să fie eliminată din viitorul Cod Rutier. "Am decis să menţinem actuala prevedere, pentru că sunt puşi foarte mulţi oameni pe drumuri. Dacă doreşti să îţi plăteşti amenda pe loc de ce să nu poţi să o faci?", a explicat Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei pentru administraţie din Senatul României.

Alte modificări la Codul Rutier

Senatorii au adoptat şi săpătămâna trecută o serie de amendamente care, odată aprobate, vor afecta mulţi şoferi.

Dintre propuneri:

Valabilitatea permisului în funcţie de vârstă. Pentru categoria B, şoferii de până la 60 de ani ar urma să aibă premise valabile 10 ani, cei de până la 70 de ani - de cinci ani, iar conducătorii auto de peste 70 de ani – trei ani valabilitate. Însoţitori pentru începători. Şoferii care au o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere nu vor putea circula pe autostrăzi pe timpul nopţii sau pe timpul zilei când vizibilitatea este redusă sub 100 m, decât însoţit de o persoană adultă, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin 5 ani de zile. Vrei carnet? Vei fi obligat să-ţi prezinţi istoricul medical. Unităţile de asistenţă me­dicală autorizate să facă examinarea pentru permisul de conducere vor fi obligate să solicite ca rubrica „Antecedente personale” din fişa medicală să fie completată de către medicul de familie sau unitatea medicală care îl are în evidenţă pe solicitant.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net