10 greşeli la volan care pot duce la accidente în trafic

Ultima actualizare:

    Accidente în trafic
Accidente în trafic

Accidentele rutiere sunt provocate fie pentru că nu păstrezi distanţa regulamentară sau nu respecţi culoarea semaforului, fie nu ai observat indicatoarele. Aceste lucruri se întâmplă pentru că, în timp ce conduci, te ocupi şi cu alte lucruri. Specialiştii 4tuning.ro ne spun care sunt 10 dintre greşelile pe care le faci când eşti la volan şi care pot provoca un accident rutier.

Vorbeşti la telefon. La telefon riscăm să ne enervăm, atenţia noastră nu mai este la drum ci la convorbire, concentrarea nu mai este aţintită către celelalte maşini şi semnele de circulaţie. În plus, vom avea o mână ocupată dacă nu folosim un dispozitiv hands-free. Vorbitul la telefon creşte serios riscul de accident rutier.  

Scrii SMS-uri. Trimiţi mesaje pe telefon în timp ce conduci maşina? Scrisul de SMS-uri nu numai că îţi ocupă o mână, dar şi mintea şi ochii. În unele ţări, folosirea tastaturii telefonului la volan se pedepseşte mult mai aspru decât utilizarea telefonului pentru convorbire. Pentru că se folosesc mai multe simţuri atunci când scriem un mesaj, acest lucru poate duce la un accident rutier, concentrarea la şofat fiind neglijată.  

Mănânci şi bei la volan. Deşi permisă, această activitate este periculoasă, pentru că ţine o mână ocupată. Astfel, nu vei mai putea mânui volanul cu precizie, în caz de urgenţă. În plus, dacă mănânci sau bei în timp ce conduci, este posibil să dai pe tine mâncare sau, mai rău, să verşi pe tine lichide fierbinţi (cafea, ceai). Au fost cazuri în care şoferul a apăsat pedala greşită, situaţii în care şi-a luat ochii de la drum ca să vadă ce a dat pe el etc.

Foloseşti bricheta auto. Şi folosirea brichetei auto este periculoasă deoarece îi fură şoferului secunde bune de atenţie. În primul rând, atunci când trebuie apăsată ca să se acţioneze, apoi când bricheta sare, iar şoferul se uită după ea. Există şi riscul să scapi bricheta din mână sau să-ţi cadă pe haine scrum aprins.

Scapi anumite obiecte sub pedale. Cel mai des se întâmplă să scăpăm sub pedale sticla cu apă. În această situaţie, nu mai putem manevra corect maşina şi, în cel mai rău caz, te afli în imposibilitatea de a pune frână. Şi telefonul mobil poate fi scăpat pe jos. Acesta nu trebuie să ajungă sub pedale ca să faci accident. Este suficient să te apleci să-l iei şi în acele secunde nu mai eşti cu ochii la drum.

Ai covoraşe prost dimensionate. Adică universale sau alte modele. Nu degeaba constructorii insistă ca acele covoraşe să fie originale. Cele luate dintr-un magazin obişnuit, dacă nu sunt fixate şi perfect conturate, rişti să alunce sub pedale. Mai mult, nu poţi călca ambreiajul până la capăt, pentru că ţin pedalele blocate sau se prind în mecanismul acestora.

Agitaţia şi socializarea cu prietenii. Un şofer care se implică prea mult în discuţiile purtate de prietenii săi în maşină, îşi pierde atenţia şi concentrarea asupra drumului. Ceilalţi pasageri îi spun şoferului să meargă mai repede, să se uite la ceva, ţipă, dau muzica la maximum, se bat cu pufuleţi, beau, fac scandal, se agită, obturează oglinda retrovizoare a şoferului. Odată cu creşterea nivelului de agitaţie şi gălăgie dintr-o maşină, va creşte şi riscul unui accident.

Mergi cu geamurile aburite. Mulţi şoferi nu ştiu un lucru de bază: geamurile se dezaburesc mult mai repede cu aerul condiţionat pornit şi pe modul auto. Sunt însă şoferi care vor să facă economie la carburant şi nu văd nici o justificare în a porni aerul condiţionat când afară e frig. Trebuie să ştii că aerul condiţionat anulează efectul de condens de pe suprafaţa geamurilor mult mai repede decât aerul proaspăt de afară.

Folosirea butoanelor incomode din habitaclu. Înainte de a pleca la drum, reglează oglinzile laterale, oglinda retrovizoare, covoraşele, reglează poziţia scaunului sau a tetierei. Folosirea butoanelor incomode din habitaclu este destul de periculoasă în timpul mersului. Vorbim şi despre climatizare, despre butoane ascunse în stânga volanului sau pe sub bord, butoane plasate între scaune etc. Este recomandat să faci toate aceste setări înainte de a porni la drum.

Este normal dacă ai un animal de companie să călătoreşti, din când în când, cu el. Însă, fie că vorbim despre câini, pisici sau alte animăluţe, acestea trebuie să stea în cuşca de transport. În caz contrar, animalele se pot cocoţa pe bord, pe tine, pot ajunge pe sub pedale sau cine ştie prin ce alte locuri strâmte sau înguste. Este un adevărat stres pentru şofer când animăluţul de companie este liber să zburde prin maşină.

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net