Intrăm în Postul Paştelui. Vezi ce ai voie să mănânci, timp de 40 de zile
Postul Paştelui începe pe 3 martie. Este cel mai lung, dar şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de peste an, astfel că în primele două zile, Biserica recomandă să nu mâncăm nimic.
În cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile se recomandă post complet sau să se mănânce puţină pâine şi să se bea apă spre seară.
La fel şi în ultimele două zile din Săptămâna Patimilor.
Miercuri se mănâncă pâine şi legume fierte fără ulei, iar în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână, se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu ulei şi se bea puţin vin.
Se dezleagă de asemenea la vin şi ulei de Sfinţii 40 de mucenici (9 martie), Joia Canonului celui mare, înainte-serbarea şi după-serbarea Buneivestiri (24 şi 26 martie), în ziua Sfântului Gheorghe (23 aprilie) şi în Joia Patimilor.
La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la peşte.
Postul Paştelui ţine 40 de zile, timp în care nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi.
De asemenea, nu vom mânca nici peşte sau ulei şi este interzis fumatul şi alcoolul. Postul este ţinut şi de Biserica Romano-Catolică, doar că el începe pe 5 martie şi se mănâncă de dulce în duminicile Păresimilor.
Postul Paştelui se va încheia pe 19 aprilie.