Uite băncile date în judecată pentru clauze abuzive!
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a înaintat o serie de acţiuni în instanţă după data de 1 octombrie 2013. Asta, imediat ce legea privind clauzele abuzive din contractele încheiate cu instituţiile financiare a fost modificată. Specialiştii economica.net ne spun care sunt băncile care au fost acţionate în judecată şi care sunt motivele.
Fostul preşedinte ANPC, Bogdan Nica, a declarat pentru economica.net că instituţia a intentat procese unui număr de 11 bănci şi instituţii financiare nebancare după data de 1 octombrie, anul trecut. Acesta nu a dorit să facă publice numele acestor bănci. Astfel, jurnaliştii economica.net au identificat cinci litigii cu băncile şi unul cu o instituţie financiară nebancară.
BCR, în proces din cauza dobânzilor - Clienţii BCR care au dat banca în judecată sau au reclamat-o la protecţia consumatorilor au vizat în special clauza referitoare la modul de calcul al dobânzii. BCR utiliza înainte de 2010 o dobândă introductivă fixă în primul an, urmată de o dobândă internă la care adăuga o marjă de 1,5-2% în cazul creditelor ipotecare.
După primul an de credit, ratele clienţilor creşteau semnificativ şi continuau să crească pe măsură ce banca majora dobânda de referinţă. Faptul că aceasta nu era definită în contract a făcut ca unele instanţe să o declare ca abuzivă şi fie să o asimileze Euribor şi să o reducă în consecinţă, fie chiar să o elimine. Clienţii au mai reclamat şi diferite comisioane.
Raiffeisen Bank, reclamată pentru comisioane abuzive - Clienţii în litigiu cu Raiffeisen Bank au atacat în special clauzele privind comisionul de administrare/comisionul de procesare şi clauza referitoare la dobândă, potrivit căreia dobândă fixă poate varia în funcţie de decizia băncii.
Clienţii OTP Bank contestă modul de calcul al dobânzilor - În cazul OTP Bank, clienţii contestă în special modul de calcul al dobânzii. OTP a utilizat o clauză din contract pentru a creşte substanţial dobânzile împrumutaţilor „în funcţie de politica proprie". Alţi clienţi au contestat existenţa unui comision de acordare şi au cerut restituirea lui.
Volksbank, dată în judecată pentru comisionul de risc - Volksbank are cele mai multe procese cu clienţii pe rolul instanţelor. Aceştia au reclamat în special existenţa comisionului de risc, semnificativ ca procent în rata lunară, şi în mai mică măsură modul de calcul al dobânzilor - acestea, deşi fixe, au crescut în unele cazuri.
Banca Românească, nereguli la calcularea dobânzii - Banca Românească a practicat aproximativ acelaşi tip de dobândă ca BCR. Fixă în primul an şi variabilă din al doilea, după o formulă cunoscută doar băncii. În perioada de criză, clienţii au suportat greul după ce banca le-a crescut ratele lunare.
Credit Europe Bank, în proces din cauza comisioanelor - În cazul Credit Europe, clienţii au reclamat în special existenţa în contract a unui comision de acordare a creditului şi a unuia de administrare.