Ora Pământului 2015. Se sting luminile în toată România
Ora Pământului 2015. În România, acest eveniment a apărut în anul 2009, iar în lume, în 2007. Iată ce se va întâmpla în această seară, în mai multe oraşe din ţara noastră.
Ora Pământului 2015. Sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30, Oamenii din întreaga lume sunt invitaţi să stingă luminile pentru a marca Ora Pământului, sâmbătă seara între orele 20.30 şi 21.30. La noi în ţară, acestei iniţiative i s-a alăturat şi Administraţia Prezidenţială, astfel că, în acest interval, Palatul Cotroceni va fi în beznă.
Ora Pământului 2015 este nu doar o zi în care se sting luminile, ci şi una a evenimentelor de tot felul. Iată cum puteţi sărbători în România.
Ora Pământului 2015 în Bucureşti
Printre clădirile unde vor fi stinse luminile se numără Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, Opera Naţională, Ateneul Român, Muzeul "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Istorie, în Capitală, alături de Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia.
Ora Pământului 2015. După stingerea luminilor, în Parcul Herăstrău urmează, la ora 20.30, un program de aproape două ore, fără surse de curent: concert de percuţie, dublat de un spectacol cu foc, prezentate de Drum 'n' fire feat. Emi & lazy shadows. Cei care doresc să încerce să cânte la tobe vor avea această posibilitate, alături de profesionişti. Programul de Ora Pământului 2015 din Capitală include şi un tur pe bicicletă de 16 kilometri, ce va avea loc între orele 20.30 - 21.30, cu plecare din Parcul Izvor.
Ora Pământului 2015 la Bistriţa
La Bistriţa, Ora Pământului 2015 începe la ora 20.00, cu spectacolul gulguţelor. La ora 20:30 iluminatul public va fi întrerupt în oraş timp de o oră, în care va avea loc un tur ciclist, Crosul "Aleargă pentru Pământ", la care participă şi sportivi medaliaţi la campionate nationale şi internaţionale, proiecţii luminoase şi un spectacol de lumină cu Trupa "Sirius" de la Asociaţia culturală Bistriţa Medievală.
Ora Pământului 2015 la Timişoara
Între 20.30 şi 21.30 va fi stins iluminatul public şi arhitectural în Piaţa Victoriei, la clădirea Primăriei Municipiului Timişoara, la Catedrala Mitropolitană şi în Parcul Central. În acest timp, dacă vor fi condiţii meteorologice favorabile, în intervalul în care are loc Ora Pământului 2015, vor avea loc observaţii astronomice cu Astroclubul Antares. Totodată, va avea loc şi un spectacol cu foc susţinut de artistul de stradă Raluca Ilaş.
Ora Pământului la Satu Mare
Primăria şi mai multe asociaţii organizează, de Ora Pământului 2015, următoarele activităţi: desene cu cretă pe asfalt, crearea unei pânze cu idei şi mesaje ale publicului la întrebarea "Tu ce poţi face pentru a proteja pământul?", construirea unui lanţ uman care să înconjoare parcul central, cu scopul de a transmite mesajul de protejare a naturii, ateliere de creaţie, Critical Mass - acţiune de promovare a mersului pe bicicletă şi conştientizarea importanţei asigurării bicicliştilor, a pistelor pentru biciclişti şi a stilului de viaţă sănătos, lansare de zmeie şi de lampioane.
Ora Pământului la Adjud
Primăria, împreună cu liceeni, elevi, cadre didactice şi nu numai organizează o alergare nocturnă şi plimbare la lumina lumânărilor prin Parcul municipal Adjud.
Ora Pământului la Alba-Iulia
Aici, va fi organizat un tur al Cetăţii Alba Carolina, inclusiv pe bicicletă.
Ora Pământului 2015 la Brăila
La Brăila vor fi organizate, vineri, în Parcul Monumentul, o serie de evenimente ce promovează stilul de viaţă sănătos, ce includ exerciţii de fitness urban, plimbare cu biciclete tandem şi minicros.
Ora Pământului 2015 la Călăraşi
Ora Pământului 2015 va fi sărbătorită şi la Călăraşi printr-un spectacol în aer liber, cu cântări şi dansuri, iar la finalul momentului artistic vor fi lansate lampioane.
Ora Pământului 2015 la Cluj Napoca
Evenimentul Ora Pământului 2015 din oraşul Cluj Napoca va avea loc în Piaţa Unirii, unde voluntarii Asociaţiei Studenţilor pentru Natură şi Capitalei Europene a Tineretului vor răspândi mesajul Earth Hour, prin aprinderea lumânărilor ce vor fi vizibile în timp real pe portalul Transylvania Cam. Iluminatul public va fi stins, iar participanţii se vor putea bucura de jocuri de lumini şi foc. La aprinderea luminilor, va fi proiectat un film tematic la Cinematograul Mărăşti, cu intrarea gratuită.
Ora Pământului 2015 la Constanţa
La Constanţa, evenimentele prilejuite de Ora Pământului 2015 se intitulează "Să lăsăm Pământul să respire timp de o oră, în Parcul Tăbăcărie". Voluntarii Mare Nostrum, elevii şi cadrele didactice vor amplasa peste 2.000 de lumânări în parc, atât pe marginea aleilor pentru a marca traseul, cât şi pe spaţiul verde, pentru a reprezanta diverse simboluri stilizate legate de natură şi de protecţia mediului. De asemenea, de Ora Pământului 2015, va fi organizată şi o tombolă de becuri unde cetăţenii sunt invitaţi să aducă becurile uzate, având ocazia de a primi un premiu special.
Ora Pământului 2015 la Craiova
Toţi cetăţenii sunt invitaţi să danseze în Piaţa "Mihai Viteazul", în cadrul acţiunii "Dance for Earth", susţinută de cluburile de dans din oraş, dar şi la observaţii astronomice oferite de Centrul Astroed al Universităţii din Craiova.
Ora Pământului la Mediaş
Aici, va avea loc un concert de chitară susţinut de un grup de elevi, dar şi o alergare nocturnă.
Ora Pământului 2015 la Oradea
La Oradea, de Ora Pământului 2015 vor fi organizate în Parcul 1 Decembrie demonstraţii artistice şi culturale fără folosirea unor surse de energie: muzică live, dans contemporan, plasarea de lumânări, gulguţe şi torţe.
Ora Pământului la Ploieşti
Cetăţenii sunt aşteptaţi la Sala Sporturilor Olimpia pentru a privi stelele, a interacţiona, a merge cu bicicleta sau cu skateboard-ul, cu o frontală sau lanternă, pentru a petrece într-un mod amuzant, interactiv, în aer liber, Ora Pământului 2015.
Ora Pământului 2015 la Roşiorii de Vede
De ora Pământului 2015 au loc, la Roşiorii de Vede, manifestarea "Lumină pentru viitor", ediţia a II-a, o "invitaţie la mişcare, cu lumânări în mâini, pentru roşiorenii de toate vârstele", spectacolul "Vindecaţi Terra!"
Ora Pământului 2015 atrage atenţia asupra unei probleme importante: schimbările climatice
Ora Pământului se sărbătoreşte în România din 2009, iar la nivel internaţional, din 2007, când WWF Australia a organizat prima ediţie a acestui eveniment, în oraşul Sydney. Peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice. Campania a reunit în 2014 în demersul comun de stingere simbolică a luminilor peste 7.000 de oraşe din peste 160 de ţări.