Orașul din România unde locuitorii spun că aerul a devenit irespirabil. „Este un ucigaş tăcut. Este echivalentul la a fuma un pachet de ţigări pe zi!"

În ultimele zile, în Iași, a fost înregistrată o poluare excesivă. Valorile au crescut chiar și de patru ori peste limita admisă. Medicii atrag atenția că, în sezonul rece, astfel de perioade se tot repetă deoarece o cauză principală a poluarii este chiar încălzirea locuinţelor. Specialiștii spun că vârstnicii, copiii, dar și persoanele cu afecțiuni respiratorii sau alergii sunt cei care intră în categoria celor vulnerabili. Aceștia trebuie să evite ieșirile de durată în aer liber.

Orașul din România unde locuitorii spun că aerul a devenit irespirabil
Orașul din România unde locuitorii spun că aerul a devenit irespirabil

 În zonele foarte aglomerate din Iași, aerul devine aproape irespirabil 

Un fenomen este din ce în ce mai întâlnit în perioada rece a anului, în Iași, scrie Observatornews.ro. „Dacă le raportăm la valoarea medie zilnică, valoarea limită zilnică prevăzută în legislaţie, au fost de 3 ori ca şi ordin de mărime. Oxizi de sulf, de azot, amoniacul, care împreună formează particulele în suspensie. Ajung în plămâni". Practic, zilele acestea în Iași, oamenii respiră otrăvuri. 

Principala sursă de poluare rămâne tarficul şi cel mai tare resimt acest lucru oamenii care aşteaptă mijlocele de transport în comun în staţiile de autobuz sau tramvai. În zonele foarte aglomerate, aerul devine aproape irespirabil. 

„După ora 18 până spre miezul nopţii sunt valorile cele mai mari"

Fenomenul este unul cât se poate de obișnuit în marile orașe în sezonul rece, explică specialiștii. „În perioada rece, încălzirea rezidenţială are o contribuţie semnificativă. Nu vorbim doar de cetralele de apartament, ci de sobe şi de sisteme centralizate. Tot ce înseamnă arderea combustibilului fosil. În general, seara, după ora 18 până spre miezul nopţii sunt valorile cele mai mari, de la 2 până la 4 ori mai mare faţă de limitele admise", a explicat Galea Temneanu, director APM Iași.

Aerul apăsat, se simte încărcat, fumul. De atâţia ani, ne-am obişnuit cu mirosul acesta. Plecăm la munte, la părinţi, la ţară la părinţi acolo unde sunt mai puţine maşini, unde e mai puţin trafic", spune un localnic.

Iași, în topul celor mai poluate orașe

Desigur, noxele de la trafic, praful de pe şantiere dar și emisiile de la arderea combustibililor pentru încălzirea cu centrale sau sobe, contribuie la poluarea care ne distruge plămânii încet, dar sigur. „Este un ucigaş tăcut. Ştii că te-ai îmbolnăvit de la noxe când deja este prea târziu. Sunt nişte modificări pulmonare ireversibile.

 A sta la semafor, timp de 10 minute, într-o intersecţie foarte aglomerată este echivalentul la a fuma un pachet de ţigări pe zi", spune Radu Crișan Dabija, medic pneumolog. Potrivit măsurătorilor, Iaşi face parte din topul celor mai poluate oraşe din România, alături de Cluj-Napoca şi Bucureşti. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net