Ordonanța care legalizează bacșișul, la Curtea Constituțională
Avocatul Poporului, instituție reprezentată de Victor Ciorbea, a contestat la Curtea Constituțională ordonanța nr. 8 din 2015 privind legalizarea și impozitarea bacșișului, pe motiv că aceasta afectează mediul de afaceri. Avocatul Poporului susține că actul încalcă drepturile agenților economici care au câștigat în instanță un proces de contestare a amezilor aplicate de ANAF.
Avocatul Poporului arată, într-un comunicat de presă, că Ordonanța de Urgență nr. 8/2015 „afectează drepturi şi libertăţi consituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi precum şi libertatea economică ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate”. Avocatul Poporului susține că în ordonanță nu se menționează că statul e obligat să restituie contravaloarea amenzii aplicate de ANAF agentului economic care a câștigat în instanță anularea procesului verbal de constatare a contravenției.
Conform ordonanței, intrată în vigoare la 8 mai 2015, care legiferează impozitarea bacșișului, agenții economici care sunt depistați cu sume nejustificate în unitate sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 și 30.000 de lei, dar și cu suspendarea activității. În cazul în care firma achită amenda, dar și echivalentul a zece amenzi aplicate, organele de control opresc acțiunea de încetare a activității, în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezilor de plată. Însă, agentul economic sancționat nu-și poate recupera banii plătiți în urma controlului dacă dovedește în instanță că a fost sancționat pe nedrept. Acesta este motivul pentru care Avocatul Poporului a sesizat CCR, căreia îi cere să intervină pentru îndreptarea ordonanței de urgență.