Pandemia de coronavirus, o ameninţare la adresa sănătăţii mintale

Ultima actualizare:

    Tot mai multe persoane experimentează tulburări psihice
Tot mai multe persoane experimentează tulburări psihice

Efecte ascunse şi nebănuite, descoperite recent de oamenii de ştiinţă! Pandemia de coronavirus reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii mintale de la sfârşitul celui de-al Război Mondial până în prezent, susţin experţii. Impactul va fi devastator şi va dura ani întregi, este de părere dr. Adrian James, preşedintele Royal College of Psychiatrists din Marea Britanie, citat de dailymail.co.uk.

Chiar şi atunci când virusul va fi sub control, după vaccinarea populaţiei, efectele pandemiei vor fi intens resimţite. Pierderea unor persoane dragi, lipsa unui loc de muncă, o situaţie financiară precară şi efectele sociale ale carantinei şi izolării sunt principalii declanşatori ai unor probleme legate de sănătatea mintală. De altfel, tot anul 2020 a stat sub semnul anxietăţii şi al nesiguranţei şi din ce în ce mai multe persoane au nevoie de ajutor specializat pentru a depăşi aceste stări. Mai multe organizaţii ale psihologilor şi psihiatrilor au avertizat că a existat, în perioada martie-iulie 2020, o creştere cu 15 la sută a numărului de persoane care au avut o criză de depresie sau asociată cu o afecţiune psihică. Situaţia se va agrava, mai ales că tot mai multe ţări au luat măsuri drastice la începutul anului 2021. ”Toate aceste persoane vor avea nevoie de ajutor specializat pentru depresia cu care luptă. Vor fi şi pacienţi care au supravieţuit bolii, dar se confruntă cu stres post-traumatic, asociat de regulă experienţelor din conflictele armate”, a mai explicat dr. James. Experţi de top au avertizat, de asemenea, că numărul cazurilor de sinucidere, de automutilări, de alcoolism sau alte substanţe, cât şi violenţa domestică va creşte pe măsură ce oamenii vor realiza că viaţa, aşa cum o ştiau înainte de pandemia de COVID-19, nu mai este posibilă. 

«COVID-ul lung» afectează pacienții și după 6 luni 

Aproape jumătate din cei care au avut ”COVID lung” au dificultăți în a reveni la serviciu la șase luni după ce infecția a dispărut din corp. Majoritatea pacienților suferă de oboseală și au o stare generală alterată, sunt concluziile unui studiu recent, citat de dailymail.co.uk. Potrivit statisticilor, „COVID-ul lung” afectează 1 din 10 pacienți sub 50 de ani, iar femeile sunt mult mai afectate decât bărbații. Experții sunt de părere că, numai în Anglia, sistemul național de sănătate se va confrunta cu o avalanșă de cazuri de pacienți care încă resimt efectele COVID-19, chiar dacă analizele au arătat că sunt vindecați. Cercetătorii din grupul Patient-Led Research for COVID-19 au analizat simptomele care au persistat la peste 3.700 de pacienți.  Circa 45% dintre aceștia au spus că și-au redus substanțial timpul alocat serviciului, comparativ cu perioada de dinainte de boală. Mai mult, un procent de 22% dintre pacienți au spus că nu mai lucrează deloc. Simptomele de după vindecare nu au fost deloc de neglijat: probleme de respirație, tuse cu sânge, buze vinete, frisoane, stări de leșin și confuzie. Peste 60% dintre participanții la studiu au spus că experimentează încă cel puțin un simptom de COVID-19. Oboseala este cea mai frecventă, urmată de dificultăți în a face un exercițiu fizic și de tulburări cognitive. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net