Parosmia, cel mai nou simptom Covid-19. Ce este și cum se manifestă

Ultima actualizare:

    Mulți pacienți infectați cu Covid simt mirosuri dezgustătoare de pește stricat, sulf sau pâine prăjită
Mulți pacienți infectați cu Covid simt mirosuri dezgustătoare de pește stricat, sulf sau pâine prăjită

Parosmia, o afecțiune ce presupune denaturarea mirosului, este cel mai nou simptom al infecției de lungă durată cu Covid-19, așa numitul long-Covid. Anunțul a fost făcut la sfârșitul anului trecut de medicii englezi și se pare că afectează persoane de toate vârstele, dar în special pe cei mai tineri dintre noi.

Potrivit news.sky.com, parosmia, care este definită ca fiind o denaturare a mirosului, afectează persoanele care suferă de coronavirus de lungă durată, în special tinerii și muncitorii din domeniul sănătății. Profesorul Nirmal Kumar, un chirurg ORL din Marea Britanie, susține că acest simptom este „foarte ciudat și unic” și afectează sute de pacienți din Anglia. Medicul a declarat că mulți dintre aceștia experimentează halucinații olfactive, ceea ce înseamnă că simțul mirosului este distorsionat și foarte neplăcut. De asemenea, această problemă le afectează foarte mult calitatea vieții.

Pacienții simt miros de sulf, de pește stricat sau de arsură

Potrivit declarațiilor experților britanici, multe dintre pacienții bolnavi de Covid-19 pe care i-au avut în grijă s-au plâns că simt în nas un puternic miros de pește stricat, arsură sau sulf. 

CITEȘTE ȘI: Ce simptome îți arată că trebuie să fii testat pentru COVID-19. «În ultima vreme foarte puţini au mai făcut febră»

Daniel Saveski are 24 de ani, locuiește la Londra și activează în domeniul bancar. El a declarat că după ce s-a îmbolnăvit de coronavirus, timp de două săptămâni și-a pierdut gustul și mirosul. Apoi, a început să simtă mirosuri distorsionate, puternice, înțepătoare precum sulful și mirosul de arsură - care l-au făcut să-și piardă plăcerea de a mai mânca. 

Un alt exemplu este cel al unei femei de 52 de ani, Lynn Corbett. Ea a povestit că gustul și mirosul i-au revenit după aproape două luni de la infectarea cu Covid-19, dar acestea erau ciudate. „Nimic nu mirosea cum ar trebui. Cele mai multe lucruri miroseau dezgustător, un miros dulce dar foarte urât, greu de descris în cuvinte și pe care nu l-am mai simțit niciodată”. Femeia a mărturisit că înainte era dependentă de cafea, dar în prezent nu se mai poate apropia de această băutură căci acum miroase insuportabil. La fel și berea, și benzina. Deși nu știe când va scăpa de acest simptom și va reveni la o viață normală, Lynn este fericită că s-a însănătoșit și se simte norocoasă că a trecut peste ce-a fost mai greu. Din fericire, ea a suferit de o formă ușoară a bolii.

Cum se tratează parosmia

Specialiștii sunt de părere că aceste persoane care suferă de parosmie în urma infectării cu Covid-19 își vor recupera în timp simțul gustului și al mirosului. Însă, până atunci, pot recurge la anumite trucuri care să-i ajute să ducă o viață cât de cât normală. Experții recomandă chiar un antrenament al mirosului. Asta presupune ca persoana afectată să miroasă zilnic pentru 20 de secunde trandafiri, lămâie, pătrunjel, ulei esențial de eucalipt. Este un exercițiu prin care și-ar putea recăpăta mai repede mirosul. Profesorul Nirmal Kumar a precizat că există studii care demonstrează eficacitatea acestui tip aparte de tratament.

CITEȘTE ȘI: Experții au identificat 6 tipuri distincte ale infecției cu COVID-19. Ultimele două au simptome alarmante

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net