Parteneriatul civil. Ce presupune și cine poate încheia un astfel de parteneriat

Ultima actualizare:

    Parteneriatul civil va putea fi făcut între persoane de același sex sau între persoane cu sex diferit
Parteneriatul civil va putea fi făcut între persoane de același sex sau între persoane cu sex diferit

Parteneriatul civil iscă un nou scandal în societatea românească, după cel al referendumului pentru familie. Deputatul PSD Florin Manole a declarat, marţi, că proiectul de lege privind parteneriatul civil va reglementa viaţa familială pentru persoanele de acelaşi sex sau care nu sunt căsătorite, însă acestea nu vor putea să adopte copii. Parteneriatul civil se va încheia la starea civilă, anunţă deputatul.

Parteneriatul civil interzice adopțiile

„Proiectul care prevede parteneriatul civil vine în urma jurisprudenţei CEDO şi în urma jurisprudenţei recente a CCR şi are legătură cu viaţa de familie, cu acest drept. Are prevederi care se referă la chestiuni patrimoniale, la chestiuni privind datoriile, moştenirile, etc. Urmarea genului de uniri consensuale atât între persoanele de acelaşi sex cât şi pentru persoanele de sexe diferite care nu aveau niciun fel de protecţie juridică. Proiectul privind parteneriatul civil interzice explicit adopţiile”, a declarat deputatul PSD Florin Manole, iniţiatorul proiectului de lege, potrivit news.ro.

Deputatul PSD susţine că „parteneriatul civil se va putea încheia la starea civilă”.

Cum poate fi „rupt” parteneriatul civil

Întrebat cum se va putea „rupe” acest parteneriat civil, el a răspuns: „Există mai multe posibilităţi de a rupe parteneriatul civil. O variantă este aceea a înţelegerii dintre părţi, sau poate fi denunţat de una dintre părţi, dar sunt chestiuni tehnice”.

Acesta a anunţat că, săptămâna viitoare, va fi depus proiectul de lege privind parteneriatul civil, ca urmare a unei cereri iniţiate de CNCD.

„Săptămâna viitoare o să depunem, împreună cu colegi de la alte partide politice, un proiect care are următorul istoric: a fost iniţial un draft făcut de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după care PSD a venit cu o nouă formă care a fost transmisă tuturor celorlalte grupuri parlamentare pentru a îi invita pe fiecare dintre ei să se alăture demersului. Astăzi, (n.r. marți), o să avem ultimele discuţii”, a adăugat deputatul PSD.

Parteneriatul civil nu are legătură cu biserica

Florin Manole precizează că parteneriatul civil nu va influenţa definiţia căsătoriei.

„Parteneriatul civil nu influenţează definiţia căsătoriei în România în niciun fel. În practică, are aceste efecte: bunurile comune, asta înţelege orice om şi nu priveşte pe altcineva decât pe cei care deţin bunurile respective. Doi oameni care deţin împreună nişte bunuri trebuie să se bucure de protecţie juridică şi de eventuala împărţire a acestor bunuri, la separare. Nu este vorba doar despre persoanele de acelaşi sex, ci şi despre persoanele care nu vor să se căsătorească. Sunt lucruri fireşti, care nu încurcă pe nimeni. Nu limitează din libertăţile şi drepturile nimănui, ci doar dă drepturi şi libertăţi pentru toată lumea, nu în plus, ci egal cu cele ale cuplurilor care decid să se căsătorească. Nu are nicio legătură cu biserica, nu este nici împotriva cuiva”, a conchis deputatul.

De asemenea, el a anunţat că UDMR va veni cu propuneri privind forma finală a proiectului de lege.

Întrebat care sunt diferenţele dintre parteneriatul civil şi căsătorie, Florin Manole a răspuns: „Există puţine diferenţe, dar chestiunea adopţiilor mi se pare că este una fundamentală”.

Parteneriatul civil era în plan

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în 30 septembrie, că s-a decis în partid ca, după referendumul privind redefinirea familiei, să se discute legea parteneriatului civil, Liviu Dragnea anunţând că proiectul este gata.

În 26 septembrie, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că europarlamentarul ALDE, Renate Weber, lucrează la un proiect pentru parteneriatul civil, lege care trebuie promovată după referendumul pentru redefinirea familiei.

21,10% din cele peste 18 milioane de români cu drept de vot  s-au prezentat la urne, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, pragul necesar pentru validare, potrivit legii, fiind de 30%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net