Pașii pe care trebuie să îi urmeze pacienții care aleg să se trateze la un spital privat. Ce este contribuția personală si cât decontează CAS


    Pacienții știu de la început cât îi costă operațiile în privatFOTO: Unsplash.com
Pacienții știu de la început cât îi costă operațiile în privatFOTO: Unsplash.com

Începând de la 1 iulie, românii se pot trata în spitalele private. O parte din costul asistentei medicale va di decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar cealaltă parte va fi plătită de către pacient, din buzunarul propriu. Însă poate cere mai multe oferte de la unitățile medicale devize estimative pe care le va putea compara și decide în cunoștință de cauză.

In funcție de diagnosticul primit, pacientul trebuie întâi să decidă dacă vrea să meargă la un spital public sau unul privat. Dacă alege un spital privat, trebuie să spună ce analize sau ce intervenție vrea să facă, iar spitalul îi va da un deviz estimativ, astfel încât pacientul să știe la final cât va plăti, scrie Digi 24.

Până acum, aceste costuri nu se cunoșteau decât la final și de multe ori se ajungea la scandaluri din cauza sumelor mari rezultate.

După ce pacientul primește devizul, are la dispoziție cinci zile pentru a se decide ce să facă. În această perioadă poate cere estimări și de la alte spitale pentru a vedea care sunt sunt prețurile la acestea pentru serviciile de care el are nevoie.

Astfel, în momentul în care va alege spitalul privat, va ști exact ce servicii plătește din buzunar și cât decontează Casa de asigurări. CNAS plătește o parte din bani din fondul național de sănătate, restul e contribuția personală, care reprezintă diferența până la costul total care trebuie acoperit.

Cum se calculează contribuția decontată de stat

Tariful decontat de CNAS se calculează astfel: tarif pe caz ponderat (TCP) înmulțit cu Valoarea relativă a cazului (VR), valoare care exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor și care poate fi subunitar, 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) sau supraunitar, chiar 14,23 (ex.traheostomie).

TCP (tariful pe caz ponderat) este relativ fix - în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor.

Pentru a obține tariful care se decontează de casă de asigurări, TCP de 1.485 se înmulțește cu valoarea relativă a cazului, care poate varia între 0,42 și 14,23, în funcție de complexitate. Astfel, tarifele de decontare variază între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).

Pentru o naștere la privat, casă de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract, pornind de la aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normal fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană cu complicații grave. 

CNAS face decontări pentru 10% din paturile din spitalul privat

 În spitalele private sunt 12.000 de paturi, iar CNAS face decontări pentru 10% din ele. De menționat că 10% nu se referă la bani, ci la numărul de paturi.

Dacă banii CNAS se termină, guvernul va face rectificare și bugetul va fi suplimentat, astfel âncât totți pacienții să aibă acces la servicii medicale. 

Ce se întâmplă dacă se depășesc estimările

Este posibil ca până la finalul intervenției medicale, cheltuielile să crească, lucru care să nu poată fi prevăzut de la început. Sunt încă discuții ce se întâmplă, de exemplu, dacă un pacient va avea nevoie să rămână mai multe zile în secția ATI, ceea ce ar implica costuri mult mai mari la spitalul privat.

„Contribuția personală” pentru pacienți este o chestiune diferită de coplată.  „Contribuția personală” reprezintă, în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz. Contribuția personală se aplică în spitalele private care au contract cu CNAS. Dacă spitalul nu are contract cu CNAS, pacientul nu va beneficia de acea sumă decontată.

Coplata se aplică în spitalele publice.

Te internezi? La sfârşit, achiţi nota de plată!

Carmen Bruma face sport
înșelat jpg
bogdan ioan la vocea  jpg
frontB jpg
barbat care ii ofera iubitei un buchet de flori de valentines day jpeg
cub oana roman png
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
Jorge, aici alături de fosta  soţie, Alina, şi de fetiţa lor, Karina, acum în vârstă de 5 ani, pe vremea când formau o familie fericită jpeg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
frontB jpg
1 dragobete jpg jpeg
baza fotoliu (captura video) jpg
Moscheea din Malatya jpg
FotoJet (2) jpg