Pe 12 iunie începe postul Sfinților Petru și Pavel. Perioada de abstinență este de 17 zile

De luni 12 iunie creștinii intră în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, al treilea ca mărime din calendarul bisericesc. Acesta are o durată de 17 zile. Cele mai mari perioade de abstinență în rânduielile bisericești sunt postul Sfintelor Paști (27 februarie-15 aprilie) și cel al Nașterii Domnului (14 noiembrie-24 decembrie) 

Sfântul Apostol Petru
Sfântul Apostol Petru a murit răstignit. Foto: basilica.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți anual pe data de 29 iunie. Anul acesta, sărbătoarea va pica într-o zi de joi, miercuri 28 iunie, fiind ultima zi din postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Postul constă în abținerea de la mâncărurile de origine animală, rugăciuni, pocăință iar Patriarhia recomandată lectura scrierilor celor doi apostoli. 

Ce trebuie să știți despre postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 

Postul începe în lunea următoare după Duminica Tuturor Sfinților sau prima Duminică după Rusalii. Având în vedere că Praznicul Cincizecimii cade mereu în funcție de data Paștilor, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are dată și durată schimbătoare. 

Potrivit basilica.ro, există o excepție de la această regulă. Aceasta se întâmplă atunci când Sfintele Paști pică după 1 mai, ceea ce face ca Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel să înceapă înainte de Duminica Tuturor Sfinților pentru a avea o durată de minim șapte zile.  

Rânduiala privind Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în iunie 2015. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor deoarece în 7 din cele 17 zile este dezlegare de pește. 

În plus, în această perioadă anului în afară de faptul că s-a ridicat prohibiția la pescuit, piețele abundă de legume și fructe autohtone. În zilele de 15, 17, 18, 19, 22, 24 și 25 va fi dezlegare la pește. Important de știut este că în această perioadă nu se fac nunți, postul fiind incompatibil cu petrecerile care au loc odată cu aceste evenimente. 

Ce trebuie să știți despre Sfinții Apostoli Petru și Pavel 

Potrivit sursei citate, sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileei, şi se chema Simon înainte de a se întâlni cu Domnul. Era frate cu Sfântul Apostol Andrei, „cel întâi chemat” la slujirea credinţei. Era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece Ucenici şi deseori vorbea în numele Apostolilor, rugându-l pe Hristos să le tâlcuiască înţelesul tainelor credinţei. A murit în anul 67 îHr în ziua de 29 iunie, la Roma, fiind răstignit cu capul în jos. 

Sfântul Apostol Pavel
Sfântul Apostol Pavel a fost decapitat în aceeași zi ca și Apostolul Petru. Foto: basilica.ro

Sfântul Apostol Pavel a fost un om învăţat, rabin şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa după cum explică sursa citată. Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei. El a prigonit cumplit pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi propovăduiau Învierea Lui.

Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, lui Saul i s-a arătat Dumnezeu și de atunci s-a schimbat, vedenia schimbându-l fundamental după cum spun legendele. A abandonat din acel moment prigoana împotriva celor care trăiau în credința lui Dumnezeu și a devenit un înfocat susținător al acestora. A murit în aceeași zi ca și Apostulul Petru, tăindu-i-se capul cu sabia la marginea Romei, pe drumul ce duce spre mare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net