«Pe Pluto îl iubesc ca pe copilul meu. L-aş lua acasă, dar stau la bloc!»
Tristeţe mare la Circul Globus din Capitală. Vestea că vor rămâne fără animale a picat ca un trăsnet pentru dresori şi îngrijitori, care-şi văd meseriile puse în pericol, la modul cel mai serios.
Cai, cămile, maimuţe, tigri sau papagali. Cu toţii vor dispărea din peisaj în noile ediţii ale circului de stat. Decizia Municipalităţii de a interzice animalele în circuri îi şochează pe spectatori, dar mai ales pe dresori. Nici unii, nici alţii nu concep circul fără animale. “În orice parte a globului vei merge, când întrebi de circ, întrebi ce animale sunt acolo”, spune Iordache Filimon, dresor cu state vechi la circul de stat. Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, a trăit întreaga viaţă prin circurile din toată lumea şi ”doar” vreo 30 de ani i-a mâncat prin culisele Circului Globus. Nicicând nu ar fi crezut că o să prindă vremea când animalele vor fi alungate din circuri. ”Fuscus poneiul, lipiţanul Pluto, dar şi tigroaica Rita sau maimuţoiul Costică, toţi sunt copiii mei. I-am crescut de mici, am împărţit aici şi bune, şi rele. Cum să mi-i ia? Plecăm odată cu ei, dar nu este corect. Peste noapte, să ne vedem în situaţia asta, în prag de pensie... Asta este meseria mea, ce să fac altceva? Şi acasă nu pot să îi duc pentru că stau la bloc. Este ca şi cum m-ar fi luat pe mine la goană din Bucureşti. O să vedem încotro o apucăm”, oftează bărbatul. Giorgiana Neselan, şi ea una dintre dresoarele de la Globus, este supărată că tocmai iubitorii de animale sunt cei care au cerut interzicerea acestora în circuri, neînţelegând adevărul din spatele cortinei.
”Oamenii cred că dresura se face cu bătaia. Este complet eronat şi este o generalizare care nu face bine nimănui. Păi aşa ar trebui să nu mai mergem la medici că sunt unii care se poartă urât cu noi şi nici la şcoală că avem profesori care ne bat. De ce nu îi interzicem şi pe caii Jandarmeriei, că sunt dresaţi să treacă prin foc şi să rămână calmi la zgomotul de arme? Păi eu am caii mei aici, cumpăraţi de mine, am investit zeci de mii de euro în ei. Eu petrec timpul liber cu caii, mergem la scăldat, la alergări. Nu îmi lipseşte niciodată zahărul din buzunar. Îl răsfăţ ca pe copilul meu. Eu îmi cumpăr balsam de păr cu 10 lei, pentru el dau 70 de lei pe balsam. Îl iubesc ca pe ochii din cap, cum să îl dresez cu bătaia? Dar nici nu m-ar asculta dacă ar fi aşa. Indiferent cum va fi, noi nu despărţim de animale. În cel mai rău caz, va fi ca în El Zorab. Sper să nu se ajungă aici”, ne-a mărturisit tânăra dresoare.
«Leii și tigrii nu pot trăi în 12 metri pătraţi»
Primăria vrea să extindă decizia luată luni prin care s-au interzis spectacolele cu animale sălbatice la Circul Globus. Astfel, în proiectul care se află în dezbatere publică sunt vizate toate circurile ambulante care vor să-şi deschidă porţile pe perioadă limitată pe raza Capitalei. Iniţiatorul proiectului, Tudor Ionescu, nimeni altul decât fostul iubit al Oanei Zăvoranu, a venit cu precizări legate de acest subiect: «Circurile, în special cele ambulante, nu asigură sub nici o formă necesităţile de mişcare, de manifestare a comportamentului natural şi de interacţiune. Spaţiile în cuştile şi ţarcurile de circ nu pot acoperi necesităţile acestor specii care parcurg distanţe mari în libertate sau care trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. Cele mai afectate sunt felinele mari, precum leii şi tigrii. Elefanţii, spre exemplu, se manifestă prin balansarea compulsivă a capului, iar urşii şi leoparzii se plimbă obsesiv în cuşcă. Habitatul unui leu, spre exemplu, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 400 km pătraţi, echivalentă cu dublul suprafeţei municipiului Bucureşti. În circuri, regele animalelor are la dispoziţie maximum 12 metri pătraţi”.
Papagalul Rocko ia drumul Spaniei
Papagalul Rocko, un superb exemplar din rasa Ara, a venit tocmai din Spania să susţină spectacole la Bucureşti. Contractul stăpânului său cu Circul Globus expiră în curând, aşa că pasărea nu va fi prea afectată de decizia Municipalităţii. ”Ne facem bagajele şi zburăm spre locuri mai bune”, glumeşte stăpânul lui Rocko. Altă soartă vor avea însă tigroaicele Rita şi Janette, două surori de 3 ani. Îngrijitorul lor le-a crescut încă din faza de biberon, astfel că între ei s-a închegat o relaţie specială. Cel mai probabil felinele vor ajunge în parcul Lionsrock din Africa de Sud, după ce vor fi preluate de Vier Pfoten.
Primăria Capitalei a interzis animalele în arena circului
Un incendiu a izbucnit pe 12 ianuarie la o a anexă a Circului Globus situată la marginea Capitalei, pe Şoseaua Petricani. În urma acestuia, 11 animale au murit printre care doi tigri, porci vietnamezi, pisici şi câini. “Aici erau adăpostite animalele pensionate ale circului. Anul trecut, de acolo am dus doi lei, trei tigri şi o cămilă albă la Grădina Zoologică din Braşov”, declara pentru news.ro, la faţa locului, Victor Coman, managerul circului. Evenimentul a dus la demiterea ulterioară a acestuia de către primarul Gabriela Firea.