Pe Prinţul Paul l-a luat inima înainte să-l ia DNA la întrebări
Cum aud de anchete, cum se îmbolnăvesc subit sau îi doare inima. Prinţul Paul a ajuns miercuri la spital, cu probleme cardiace, pe care le-a acuzat în drum spre DNA Braşov. Procurorii anticorupţie anchetează o mega-afacere cu terenuri retrocedate, cu un prejudiciu estimat la 136 de milioane de euro.
Încă o afacere ilegală de proporţii este în anchetă. Miercuri (9 decembrie), procurorii anticorupţie au făcut mai multe percheziţii pentru a căuta dovezi într-un dosar de retrocedare ilegală de terenuri, din 2006. Remus Truică, Prinţul Paul şi alte persoane vizate erau aşteptate miercuri la DNA Braşov.
Prinţesa Lia l-a resuscitat în maşină
Prinţul Paul nu a ajuns la procurori, ci la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde a rămas internat la secţia de Cardiolgie şi respiră cu ajutorul aparatelor. Acesta mergea spre DNA Braşov şi i s-a făcut rău într-o staţie Peco din Ploieşti. Prinţesa Lia i-a acordat primul ajutor, iar un echipaj de poliţie care se afla în zonă i-a escortat până la unitatea sanitară. Prinţesa spune că în ultima vreme soţul ei era foarte tensionat. Făcuseră o plângere la DNA şi urma să se ducă să dea declaraţii. Ea spune că, minute bune, prinţul a fost în stop cardiorespirator şi că ea l-a resuscitat.
“Ştiu că a fost foarte, foarte supărat. Pentru că staff-ul meu, familia şi eu am fost furaţi de un fost partener, fost avocat, care încearcă să ne panicheze ca să nu facem declaraţii la DNA. Ne apropiam de Ploieşti. Soţul meu era pe locul din spate, în maşină. Am oprit la staţia Peco şi i s-a făcut rău. Când am lucrat la Casa Albă, în Washington, am luat cursuri de prim-ajutor. L-am ajutat, modest. Avea dureri la mână, în piept”, ne-a declarat Prinţesa Lia. Se pare că Prinţul Paul va rămâne peste noapte în spital. Este conectat la aparate şi este internat în secţia de Cardiologie, pe terapie coronariană.
Prinţul Paul are motive serioase de îngrijorare. Andrei Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu, este cel învinuit că i-ar fi păcălit şi ameninţat în această retrocedare, cu un prejudiciu estimat la 136 milioane euro.
Andrei Marcovici a cumpărat drepturi litigioase asupra mai multor proprietăţi, printre care Pădurea “Fundul Sacului”, de 47 ha, de pe malul Lacului Snagov, de la Prinţul Paul, contra sumei de 4 milioane de euro. Procurorii au decis să investigheze retrocedarea pe care prinţul Paul de România a obţinut-o în 2006 în Snagov, după ce s-a descoperit că sunt documente care arată că acel teren n-ar fi fost niciodată al Casei Regale. O mare parte din teren a fost vândută mai multor persoane, printre care şi lui Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase. Ancheta este deschisă din 2010, pe baza unui raport de audit al Curţii de Conturi, care a prezentat situaţia tuturor retrocedărilor din 1990 până în 2012. Inspectorii susţin că Paul de România ar fi primit ilegal 46,78 ha din pădurea „Fundul Sacului”, de pe malul Lacului Snagov.
Remus Truică, de la butic la palat
Până acum cinci ani, Remus Truică (45 ani) era un necunoscut, deşi fusese şeful de cabinet al premierului Adrian Năstase. În anii '90 încercase să facă afaceri, întâi cu un butic, apoi cu un café-Internet, dar a dat faliment. La 40 de ani, a ales să-şi serbeze ziua de naştere ca un miliardar şi a adus-o să îi cânte la ureche pe celebra Patricia Kaas. Legătura cu franţuzoaica a supărat-o pe soţia lui, Irina, care i-a intentat divorţ, iar omul de afaceri a devenit vedetă peste noapte.
Cum a făcut banii? Firma de Internet a lui Truică, TotalNet, a primit contracte „grase” cu instituţii de stat (Televiziunea Română, Ministerul de Finanţe, Petrom, Guvernul) care au dus-o în topul societăţii de profil. Acum este cercetat sub control judiciar şi averea sa este sub sechestru, pentru suma de 35 de milioane de euro, după ce procurorii anticorupţie l-au pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani în dosarul creditelor ilegale BRD. Afaceristul ar fi beneficiat de 15 din cele 17 credite acordate fraudulos de bancă, prejudiciul total cauzat BRD ridicându-se la 43,5 milioane de euro.