Pelerinajul de Sfânta Parascheva a fost anulat. Sărbătoarea Iașiului ține doar o zi
Ziua Sfintei Parascheva va fi marcată, anul acesta, doar prin slujba ținută pe 14 octombrie, în prezența credincioșilor din orașul Iași. Păzită de dispositive întregi de jandarmi, racla va rămâne în Catedrala Mitropolitană, iar oamenii vor ajunge să se roage la ea doar cu buletinul.
Ceea ce în alți ani se întindea pe mai multe zile, în anul pandemiei cu COVID-19 preoții au decis să limiteze la o singură zi întreaga sărbătoare. Dacă, initial s-au gândit că ar fi mai bine să mărească numărul de zile în care să se desfășoare pelerinajul, după ce autoritățile județene au interzis accesul oamenilor care nu locuiesc în municipiu în apropiera raclei, s-au adaptat situației.
Sfânta Liturghie, oficiată pe 14 octombrie
„Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, scrie adevarul.ro. Dacă racla va mai fi scoasă pe 13 sau pe 14, răspunsul preotului Sruzu a fost: „Dacă nu va fi un număr mare de închinători și rândul va putea fi gestionat în continuare doar în Catedrală și în curte, cel mai probabil că nu se va mai scoate racla deloc.” Reprezentanții Prefecturii Iași au declarat, la rândul lor, că decizia CJSU merge înainte și Poliția e în dispozitiv.
”Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni!”
Totuși, în cursul zilei de joi, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au trimis o adresă către Instituţia Prefectului Iaşi în care solicită abrogarea hotărârii care interzice participarea pelerinilor din alte localităţi la hramul Sf. Parascheva. Mitropolitul Moldovei, Teofan, a avut o reacţie fără precedent la adresa autorităţilor: ”Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni! Îi rog pe preoţii şi credincioşii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi pe toţi închinătorii care obişnuiau să vină în această perioadă la sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioasei Parascheva să mă ierte pentru neputinţa de a le facilita accesul la închinare, după rânduiala Bisericii. Îi rog pe toţi să transforme această durere în vreme de pocăinţă, de rugăciune şi de fapte bune.”.
Citește și:
Sfânta Cuvioasă Parascheva. Istoria sărbătorii
Ce minuni a făcut Sfânta Parascheva. Peste 270.000 de pelerini au fost la moaștele ei