Pericolul era iminent! A fost făcută publică cauza exploziei de la Crevedia, în urma căreia 6 oameni au murit

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a identificat cauza exploziei survenite în localitatea Crevedia.

Şase persoane au murit în urma exploziei produse la sfârşitul lui august 2023 / foto: Inquam Photos
Şase persoane au murit în urma exploziei produse la sfârşitul lui august 2023 / foto: Inquam Photos

Aceasta a avut loc la o stație GPL la sfârșitul lunii august 2023, rezultând în șase decese și rănirea a peste 50 de persoane aflate în proximitatea instalației.

Conform raportului elaborat de specialiști, incidentul a fost generat de un nor de gaze ce s-a format pe o rază de aproximativ 40 de metri, inclusiv deasupra clădirii stației. Un aspect semnificativ evidențiat în analiză a fost transvazarea inadecvată a GPL-ului din cisterna mare în cea mică.

Nu a fost găsită exacta sursă a declanșării flăcărilor

Cu toate acestea, nu a fost posibil să se determine cu exactitate sursa declanșării flăcărilor, specialiștii indicând că aceasta ar fi putut fi de natură electrică, termică, mecanică, provenind de la foc deschis sau având caracter electrostatic, anunță Antena3 CNN. 

Explozia ar fi putut fi generată inclusiv de la o sursă aparent neînsemnată, precum o țigară aprinsă sau o scânteie. Evenimentul tragic de la stația GPL din Crevedia, situată în județul Dâmbovița, a condus la decesul a șase persoane, iar peste 50, în principal pompieri implicați în intervenția împotriva incendiului, au suferit răni.

Impactul exploziilor a afectat numeroase locuințe din zonă, iar răniții au fost transportați la spitale atât din București, cât și din străinătate. În urma investigațiilor ulterioare, s-a constatat că stația GPL din Crevedia opera fără autorizație de securitate la incendiu începând din iulie 2020.

Scurgerile de gaz, principala cauză a exploziei de la Crevedia

Procurorii au susținut că incendiul și exploziile au fost cel mai probabil cauzate de scurgerile de gaze provenind de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei, precum și de existența unei surse de aprindere.

În plus, la imobilul din Crevedia nu era permisă nicio activitate legată de GPL (depozitare, transvazare etc), deoarece lipsiseră avizele și autorizațiile corespunzătoare din partea instituțiilor abilitate. Procesul de anchetă a implicat audierea a peste 150 de persoane afectate, dintre care multe au devenit părți civile în această cauză.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net