Peste 1.000 de refugiați au ajuns cu trenul în Gara de Nord

Val de refugiați în Gara de Nord din București. Circa 1.000 de persoane din Ucraina au sosit în noaptea de joi spre vineri cu un tren CFR plecat de la Iași. Din gară, au fost preluați cu autobuze ale Societății de Transport București (STB) și transportați la cazarea improvizată de la Romexpo.

image
Oamenii au sosit în noaptea de joi spre vineri, din Iași (Foto: Inquam Photos)

Potrivit Antena 3, este vorba despre cetățeni azeri care lucrau în Ucraina. Aceștia au parcurs un drum lung, prin Republica Moldova – Iași – București. În zilele următoare, oamenii urmează să plece în țara lor sau spre alte destinații. „A fost foarte obositor. Am luat trei trenuri, a trebuit să așteptăm la granița dintre Ucraina și Moldova, a fost teribil”, spune o femeie. În ultimele zile, în gara Capitalei au sosit cu trenul mii de refugiați. Pentru cei care trebuie să aștepte câteva ore între trenuri, în sala de așteptare a fost improvizat un loc de odihnă și masă. Primăria Capitalei a amenajat și un punct de informare, iar voluntarii sunt prezenți cu apă, ceaiuri, sendvișuri și informații legate de cazare.

În Gara de Nord din București vin zilnic 16 trenuri care aduc refugiați ucraineni, precizează Hotnews: 5 de la Suceava, 5 de la Iași, 5 de la Galați și unul din Republica Moldova. Majoritatea sunt în tranzit, stau câteva ore și pleacă. Chiar și cei care solicită cazare o fac pentru o noapte sau două. „Până miercuri seară, prin Gara de Nord trecuseră 628 de persoane care au cerut cazare și au fost cazați în centrele din București. Mulți au și plecat deja, pentru că este vorba despre o cazare de tranzit și mai puțin de o cazare pe termen lung. Sunt foarte multe familii extinse care călătoresc împreună. De exemplu, a fost o familie cu 11 membri, cel mai mic având 30 de zile și cel mai vârstnic 87 de ani. O întreagă familie care a plecat cu câteva trollere din calea războiului și care au fost cazați în unul dintre adăposturile noastre. În prezent ei se află în drum spre Varșovia”, a declarat pentru Hotnews Cosmina Simiean, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială București.

image
Obosiți după un drum lung, refugiații au fost duși cu autobuzele STB la cazarea amenajată la Romexpo

445 de locuri de cazare în 8 centre din sectorul 6

Pentru a sprijini persoanele refugiate din Ucraina, Primăria Sectorului 6, prin DGASPC Sector 6, pune la dispoziție 445 locuri de cazare, în opt centre. Refugiații vor primi găzduire, hrană, medicamente de uz primar, testare antigen, echipamente de protecție Covid, consiliere psihosocială și juridică. De asemenea, Centrul de Sănătate Sfântul Nectarie al Primăriei Sectorului 6 va oferi gratuit servicii medicale primare. Pentru buna desfășurare a acestui proces, au fost arondate două numere de telefon, după cum urmează:

•             𝟬𝟳𝟮𝟱𝟲𝟬𝟬𝟴𝟬𝟬 – linie nonstop dedicată instituțiilor publice implicate în gestionarea crizei refugiaților, în vederea facilitării accesului acestora la locurile de cazare și asistență de pe raza Sectorului 6;

•             𝟬𝟮𝟭.𝟵𝟵𝟳𝟬 – care funcționează zilnic între orele 08.00 – 20.00, linie dedicată organizațiilor nonguvernamentale și persoanelor fizice cu domiciliul pe raza sectorului 6 care găzduiesc refugiați din Ucraina.

„Îi rugăm pe toți cei care găzduiesc refugiați să ne apeleze la numărul indicat pentru a putea lua în evidență și a ajuta cât mai eficient persoanele refugiate. Reamintim că refugiații găzduiți de persoane fizice sau juridice pe raza teritorială a Sectorului 6, precum și gazdele lor, au obligația de a anunța prezența străinilor la poliție, conform 𝗮𝗿𝘁. 𝟭𝟮 𝗱𝗶𝗻 𝗢𝗨𝗚 𝟭𝟵𝟰/𝟮𝟬𝟬𝟮. Cei care doresc să sprijine cu donații sunt așteptați în aceste zile la cele două sedii ale Magazinului Caritabil SocialXchange, din Calea Crângași nr.3, respectiv, Aleea Lunca Cernei nr 6A, de luni până duminică, în intervalul orar 8.00 – 18.00”, au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 6.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

vladut
Satul Aceredo jpg
brad pitt angelina jolie jpg
cub ion țiriac png
1 bruce willis jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg