Peste 260 de schelete umane, descoperite la Vaslui. Experții exclud o groapă comună

În luna aprilie au fost scose la iveală primele 13 schelete umane (12 adulți și un copil), în timpul unor lucrări de excavare în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui. Conducerea Muzeului Județean Vaslui declara, la acea vreme, că indiciile duc către existența unui vechi cimitir în curtea unității sanitare, excluzând o groapă comună. Între timp, săpăturile au continuat. 

Scheletele așezate într-un anumit fel

Scheletele au fost găsite începând cu luna aprilie în curtea spitalului. Foto: Vremea Nouă
Scheletele au fost găsite începând cu luna aprilie în curtea spitalului. Foto: Vremea Nouă

 „În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecință, ne vom organiza în așa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan și unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt. În niciun caz aici nu a fost o groapă comună. Scheletele sunt așezate într-un anumit fel, sunt urme de sicriu. Este vorba doar de un cimitir”, declara Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui pentru Vremea Nouă.

Aproape 270 de schelete umane descoperite în patru

Timp de patru luni, lucrările de construcție au fost sistate. În acest timp, întreaga zonă a fost în atenția aerheologilor.

Până în prezent au fost recuperate peste 260 de schelete umane.

„Au fost efectuate săpături şi până la sfârşitul descărcării arheologice s-au adunat până în 270 de schelete umane. S-au făcut prelevări, au fost etichetate şi transmise la Iaşi pentru determinări.

Este vorba despre un fost cimitir cu mai multe nivele de înhumare", a declarat, luni, pentru Agerpres directorul Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui, Ramona Mocanu.

Cu ocazia săpăturilor au fost descoperite şi o serie de obiecte care vor fi prezentate în cadrul Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice "Acta Moldaviae Meridionalis", care urmează să aibă loc în cursul lunii septembrie.

Lucrările de construcţii la Spitalul 2 Vaslui au fost reluate. Aici urmează să fie ridicate două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

După lucrările de demolare a unor construcții vechi, existente în curtea unității sanitare, muncitorii au început să sape pentru fundațiile noilor clădiri, însă la scurt timp au oprit lucrările după ce au dat peste mai multe schelete umane.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net