12 schelete aveau în mâna dreaptă o monedă, iar lângă un craniu era scris un nume. Misterul de la Universitate

Ultima actualizare:

Piața Universității este centrul Bucureștiului și cum este de așteptat este unul dintre cele mai aglomerate locuri din Capitală. Este reperul cel mai des ales pentru o întâlnire. Locul are o istorie uriașă și o poveste chiar terifiantă pentru că aici, au fost descoperite în timpul unor săpături făcute la 40 de ani distanță peste 40 de schelete. 12 dintre acestea aveau în mâna stângă o monedă a unor vremuri îndepărtate. Lângă un singur craniu era scrijelit un nume: „Anania”.

Misterul scheletelor de la Universitate

Săpăturile au scos la suprafață zeci de schelete de bărbați, femei și copii
Săpăturile au scos la suprafață zeci de schelete de bărbați, femei și copii

Probabil tinerii care își dau azi întâlnire la „coada calului" de la Universitate nu au habar că exact pe locul unde se află acum statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul a existat Biserica Sf Sava și un mare cimitir.

Ca să deslușim misterul scheletelor de la Universitate este nevoie să facem o călătorie în timp.

În anul 1972, la sfârșitul lunii mai, era pentru prima dată când cineva deranja trecutul vetrei orașului din Mahalaua Sf Sava. Atunci au început mai multe lucrări care constau în săparea unui șanț lat de 1 metru, în trotuarul sudic, opus fațadei Palatului Universității, exact unde este azi statuia lui Mihai Viteazul.

Săpăturile au dus la o descoperire uimitoare: pe sub Piața Universității exista o vastă rețea de conducte.

image

Pe locul unde se află azi statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul a existat cândva Biserica Sf Sava. Lăcașul de cult a fost construit de Pârcălabul Andronache, la sfârșitul secolului al XVI-lea și a fost refăcut de Constatin Brâncoveanu Voievod în anul 1713. Ulterior, biserica a fost demolată ca să facă loc Palatului Universității și statuilor din Piață. Dar, în preajma bisericii se afla și un mare cimitir, iar săpăturile au scos la iveală mai multe schelete.

12 schelete aveau în mâna dreaptă o monedă

Misterul scheletelor din Piața Universității. Foto credit Art Historia
Misterul scheletelor din Piața Universității. Foto credit Art Historia

Descoperirea a făcut mare vâlvă. Au fost chemați arheologii, iar zona a fost periată cu mare atenție. Au fost găsite în prima fază 12 înhumați, dintre care unii țineau în mâna dreaptă monede din secolul al XVI-lea. O altă descoperire a fost a unui craniu care avea alături o cărămidă pe care era zgâriat numele „Anania”. Acesta era un semn că scheletul aparținea unui călugăr.

40 de schelete vechi de 400 de ani

Aproximativ 40 de ani mai târziu, la Piața Universității au demarat lucrările pentru parcarea subetrană. Săpăturile aveau sa aducă alte surprize. Au fost scose la suprafață zeci de scehlete. Au chemați din nou arheologii, iar zoina a fost atent studiată. În total, 40 de schelete au fost duse la muzeu ca li se stabilească vârsta și dieta. Erau bărbați, femei și copii și fuseseră îngropați în urmă cu aproximativ 400 de ani.

Ce era odată în locul Pieței Universității

Așadar Piața Universității și parcarea subterană sunt locuri pline de istorie. În urmă cu sute de ani, aici era o altă lume.

Lucrarea lui Constantin Brâncoveanu din anul 1713 avea case pentru școală, o poartă de piatră, grajduri, șură, zid de protecție, case patriarchicești și egumenești, chilii, cimitir, dotări gospodărești, o bibliotecă ce avea 10000 de cărți, muzeu tipografic, prăvălii și un zid de incintă cu pereți de piatră”, scria dr. Panait I. Panait, în „Consemnări arheologice privind Piața Universității din București”, scrie B365.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net