Pilotul şcolit în România, preşedinte în Africa?
Are 60 de ani, un nume lung şi un vis uriaş! Richard Razafy Rakotofiringa, un african din Madagascar care a urmat în anii ‘80 cursurile Şcolii Militare de Aviaţie de la Boboc, speră să obţină cea mai înaltă funcţie: şef de stat. România i s-a lipit de suflet ca marca de scrisoare şi o evocă mereu cu nostalgie.
S-a născut într-o familie săracă, pe insula din Oceanul Indian, şi a crescut alături de şapte fraţi. În copilăria grea, Richard Razafy Rakotofiringa a ştiut tot timpul că va veni o zi în care îi vor creşte aripi, pentru că zborul era dorinţa lui arzătoare. După absolvirea liceului, a urmat Facultatea de Matematică-Fizică din Antananarivo, capitala Madagascarului, fără să renunţe o clipă la aspiraţia sa. Iar şansa lui a fost decizia lui Nicoale Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România, de a deschide graniţele ţării pentru tinerii africani dornici să se şcolească, scrie adevarul.ro.
Astfel, africanul scund, de numai 1,60 metri înălţime, a devenit, la 22 de ani, elev al Şcolii de aviaţie de la Boboc, pe care a urmat-o între 1979 şi 1983. „N-a fost deloc uşor”, povesteşte, după aproape 40 de ani, Rakotofiringa. “Sunt mândru că am terminat şcoala dumneavoastră, cunoscută în toată lumea. O şcoală care te ajută să devii om, să fii pregătit, de ce nu, şi pentru a conduce o ţară“, spune el pentru adevarul.ro.
Colegii de la Boboc l-au îndrăgit imediat, poreclindu-l „Rică Balaur“. Africanul păstrează legătura cu ei pe Facebook şi deapănă împreună amintiri: „Dumneavoastră, românii, mi-aţi mers la inimă, pentru că nu vă uitaţi la noi cu privire de colonizatori. Sunteţi, într-adevăr, oameni buni”. După terminarea şcolii de aviaţie, “Rică” s-a întors acasă. În Madagascar a pilotat mai multe tipuri de avioane, printre care Douglas DC-3, Yak-40, Boeing 737 şi chiar uriaşul Boeing 747.
“Mi-e dor de cântecele Mariei Ciobanu şi de mirosul de salcâmi. Îmi lipsesc sarmalele, ciorba cu găluşti şi fasolea cu ceapă”, adaugă “Rică”.
După pensionare, Rakotofiringa, tată a trei copii, a decis că e momentul să-şi împlinească un alt vis: acela de a fi conducător. „Simt o mare tristeţe când îmi dau seama cât de greu se trăieşte la noi, comparativ cu România, de exemplu. Am învăţat cum se conduce un avion, cred că sunt pregătit să conduc şi o ţară“, mărturiseşte el.
Click! spune
Alegerile pentru funcţia de şef al statului vor avea loc între 25 august şi 25 septembrie. Richard Razafy Rakotofiringa ştie că are multe de schimbat în Madagascar, o ţară frumoasă şi bogată, despre care crede că a avut conducători nepricepuţi sau nepăsători.
O ţară cu două anotimpuri
Republica Madagascar e o ţară insulară, aflată în Oceanul Indian, în partea sud-estică a coastei africane. Are o suprafaţă de 587.040 de kilometri pătraţi (a patra insulă ca mărime a lumii) şi o populaţie de 22 de milioane de locuitori. În Madagascar există două anotimpuri: este cald şi ploios din noiembrie până în aprilie, şi mai răcoare şi mai uscat din mai până în octombrie. Madagasar e ţara în care Radu Mazăre, fost primar al Constanţei, se ascunde de justiţia din România.