Beneficiile uimitoare ale ciupercilor. Ce spune un specialist în alimentație
Vitamina D este un hormon pe care corpul nostru îl produce în timpul expunerii la soare, dar este și un nutrient pe care îl asimilăm din alimente. Spre exemplu, ciupercile reprezintă o sursă excelentă de vitamina D naturală, care este esențială pentru sănătatea și buna funcționare a oaselor și a mușchilor și care ajută și la absorbția și stocarea calciului, scrie adevărul.ro.
Ciupercile pot sintetiza vitamina D
Ciupercile reprezintă singura sursă de vitamina D vegetală. La fel ca oamenii, ciupercile pot sintetiza vitamina D atunci când sunt expuse la razele UV. Spre deosebire, însă de sursele animale, care produc vitamina D3, ciupercile produc vitamina D2.
Unele ciuperci sălbatice sunt surse excelente de vitamina D2 datorită expunerii la lumina UV. Însă multe ciuperci cultivate comercial sunt crescute în întuneric și conțin foarte puțină vitamina D2. În unele cazuri, crescătorii expun ciupercile la o sursă de lumină ultravioletă pentru a le spori conținutul de vitamina D.
„Ciupercile au o cantitate uimitoare de nutrienți și multe proteine"
O singură „legumă” produce propria sa vitamina D, despre care un specialist în alimentație spune că este „magică”, potrivit Surrey Live. „Faptul că sunt mai apropiate de animale decât de plante, deci nu sunt, de fapt, membre ale regnului vegetal, este o nebunie”, a declarat profesorul Spector. „Ciupercile sunt potențial o adevărată salvare pentru planetă dacă le putem exploata corect, deoarece au o cantitate uimitoare de nutrienți în ele și au nivelurile foarte ridicate de proteine”, a explicat profesorul.
„Sunt adesea folosite pentru a completa mâncărurile, deoarece conțin fibre și proteine, dar sunt sărace în grăsimi și calorii. De asemenea, sunt bogate într-o serie de micronutrienți, inclusiv fier, fosfor, vitamine B și vitamina C. În plus, beneficiile lor fitochimice includ reducerea stresului oxidativ prin activitățile lor antioxidante. Ciupercile conțin beta-glucani și fitosteroli, care au fost asociați cu reducerea colesterolului din sânge. De asemenea, conțin polizaharide, un fel de carbohidrați, care s-au dovedit a influența pozitiv bacteriile benefice din intestin”, spune nutriționistul autorizat Jenna Hope.
Rolul vitaminei D în organism
Vitamina D, care se mai numește „colecalciferol” sau „vitamină antirahitică”, este o substanță liposolubilă (se dizolvă în grăsimi, dar este insolubilă în apă). Vitamina D reprezintă termenul general folosit, însă aceasta este formată din vitamina D2, care este realizată de plante și vitamina D3, care este produsă în organism în urma expunerii la soare. Ambele să găsesc și în alimente.
Studiile arată că vitamina D scade riscul de apariție a sclerozei multiple sau a bolilor cardiovasculare (hipertensiune, infarct miocardic etc.). În același timp, un nivel redus de vitamina D în organism contribuie la dezvoltarea sindromului acut respirator și a infecțiilor în organism. Vitamina D joacă un rol important și în reglarea stării de spirit și scade riscul de depresie. Concret, un studiu realizat pe aproximativ 7.000 de persoane a indicat faptul că la subiecții care prezentau emoții negative și cărora li s-au administrat suplimente cu vitamina D3 s-a observat o îmbunătățire a simptomelor.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.