Plaje «la liber», ca acum 30 de ani. Lucrările de lărgire de pe Litoral aduc însă probleme pentru autorităţi

Ultima actualizare:

    Tinerii sunt cei mai  încântaţi că pot sta  pe prosop la  marginea apei
Tinerii sunt cei mai încântaţi că pot sta pe prosop la marginea apei

Plajele pe litoral au fost lărgite considerabil. Asta a creat, practic, un teritoriu nou pentru România, dar a adus şi o problemă nemaiîntâlnită: aceste suprafeţe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte şi, deci, nu pot fi concesionate. Vor fi plaje „la liber”, ca acum 30 de ani, observă şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

„Dacă te duci la oficiul de cadastru, nu le regăseşti acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat şi este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfăşoară aceste acţiuni ale statului, relaţia noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poţi să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Şi lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu nişte studii”, a explicat şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, la Digi24.


    Plajele din Mamaia şi Constanţa au fost lărgite pe bani europeni
Plajele din Mamaia şi Constanţa au fost lărgite pe bani europeni

Aşa se face că vom avea plaje „la liber”, aşa cum era acum 30 de ani. Oamenii se vor putea aşeza „la liber”, spune Berceanu. Există însă şi o parte negativă a acestui fapt. Cine face curăţenie pe plajele noi, neconcesionate?

Mamaia are o plajă nouă de 50 de hectare

„În primul rând, când vorbim de curăţenie vorbim de Primărie. Mai sunt şi Apele Române, pentru că plajele acestea ţin de Apele Române, până la urmă. Şi atunci, fiecare primărie şi Apele Române trebuie să găsească soluţii comune, astfel încât aceste plaje să fie curăţate”, spune şeful Gărzii de Mediu.

În urma lucrărilor de lărgire, staţiunea Mamaia are din acest sezon estival o suprafaţă de plajă nouă de peste 50 de hectare. Lucrările fac parte din proiectul „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, implementat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, care presupune lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net