Plajele lățite din Mamaia nu pot fi amenajate până în iulie cu baruri și șezlonguri. Iată motivele!
Plaja din nordul stațiunii Mamaia s-a lărgit. Pe o porțiune de 7 km, măsoară acum 110 metri, după ce autoritățile au realizat lucrări serioase. Nisipul descărcat a fost adus din larg, imediat ce a fost extras de pe fundul mării. Doar că întinsa plajă nu poate fi amenajată pentru turiști până în iulie.
Încă din toamna anului trecut, constructorii olandezi au muncit zi și noapte, pentru ca plaja dintre Constanța și Năvodari să fie lărgită. Și au reușit!
O navă cu pompe speciale a extras nisipul de pe fundul mării, care apoi a fost cuplat la o conductă ce ajungea pe uscat. 10.000 de metri cubi de nisip au fost injectați cu putere prin ea.
Plajele din Mamaia au fost lățite cu nisip extras de pe fundul mării
Este un proiect finanțat cu bani europeni pentru ca noi să avem 70 de hectare de plajă nouă, de la Hotelul Sulina şi până Arena Regia, din Năvodari.
Doar pentru această zonă, costurile se ridică la 70 de milioane de euro, majoritatea din fonduri europene. Aceasta este de fapt prima zonă din cele 11, care fac parte din proiectul cu finanțare europeană ”Reducerea Eroziunii Costiere”, în valoare de 840 de milioane de euro, dintre care 15% sunt plătiți de România.
Turiștii se plâng însă că se află prea departe de terase și că nu au șezlonguri ca să stea la soare. Astfel că zona, cunoscută ca un de fițe, este doar pentru plimbare sau pentru cine dorește să facă plajă pe prosop. Potrivit anunțului făcut de cei de la Apele Române, nimeni nu are voie să amenajeze nimic până la 1 iulie, după ce se va recepționa lucrarea.
Iar de atunci șezlongurile și barurile pot fi amplasate doar în zona vechii porțiuni de nisip, adică la o distanță de zeci de metri de apă.
Aproape toate plajele de pe litoralul românesc, lățite până în 2023
Până în 2023, vor fi lățite aproape toate plajele de pe litoralul românesc, vor fi construite diguri, astfel va fi protejată zona de litoral, locuințele, structurile hoteliere și nu în ultimul rând biodiversitatea marină.
La final, ţara noastră va câştiga în total 240 de hectare de teren nou, iar plajele româneşti vor fi cele mai largi dintre toate ţările riverane Mării Negre: Bulgaria, Georgia, Rusia, Ucraina și Turcia.
Citește și: