Pleci cu maşina în străinătate? Iată actele de care ai nevoie!
Dacă plănuieşti o vacanţă în străinătate cu maşina personală, pentru a nu întâmpina dificulţăţi la graniţe, e bine să ştii de pe acum care sunt actele autoturismului de care vei avea nevoie. Iată ce documente trebuie să pregăteşti dacă pleci în ţările din Uniunea Europeană dar şi din afara acesteia.
Acte necesare în ţările Uniunii Europene
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în ţările care fac parte din Uniunea Europeană este necesar să ai asupra ta cartea verde a maşinii. Aceasta serveşte drept dovada de asigurare recunoascută la nivel internaţional.
Autorităţile române recomandă ca în afara ţării să ai la tine permisul de conducere, cartea de identitate a maşinii dar şi certificatul de înmatriculare.
Nu uita că, aşa cum în România eşti obligat să cumperi rovinietă, tot în acestfel va trebui să procedezi şi în străinătate. Recomandat este să cumperi din fiecare ţară prin care treci vinieta. Aceasta se găseşte la puntele de trecere ale frontierei, benzinării sau oficii poştale. De exemplu, cei care merg în vacanţa pe litoralul bulgăresc sunt obligaţi să cumpere vignietă încă de la intrarea în ţară, aici existând un sistem similar vignietei româneşti.
Contract de comodat în Turcia şi Ucraina
Pentru a călători cu maşina proprie în afara Uniunii Europene, în majoritatea ţărilor din Europa nu-ţi vor trebui acte în plus. Însă, dacă mergi cu maşina unei alte persoane, iar proprietarul nu te însoţeşte, vei avea nevoie de un contract de comodat auto. Atenţie! Nu confunda acest document cu procura! Deşi Poliţia de Frontieră Română nu solicită acest act, documentul va fi cerut la graniţa cu Turcia şi Ucraina. Dacă vrei să călătoreşti în Turcia, pentru a introduce maşina pe teritoriul şării vei avea nevoie de o procură specială de la Ambasada Turciei de la Bucureşti. Dacă nu o obţii, autorităţile vamale nu-ţi vor permite intrarea cu un autoturism care nu-ţi aparţine. Astfel, pe lângă actele maşinii şi cartea verde, mai ai nevoie de o împuternicire, tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică). Procura trebuie să fi tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată. În plus, pentru autoturismele închiriate sau în leasing trebuie să prezinţi contractul de închiriere sau contractul de leasing şi traducerea acstora în limba turcă, legalizată şi apostilată.
În Elveţia se verifică starea tehnică a autoturismelor
În Elveţia se face verificarea stării autoturismului, iar legea din Monaco prevede ca ţoţi şoferii să aibă aparat pentru verificarea alcoolemiei – un etilotest. Aceste dispozitive se poat achiziţiona din hypermarketuri. Lipsa acestui dispozitiv se sancţionează cu amendă de 11 euro. În Moldova, începând din martie 2015, proprietarii autoturismelor înmatriculate în România sunt nevoiţi să achite, la intrarea în regiunea trnsnistreană a ţării, contravaloarea unei poliţe de asigurare de răspundere civilă auto eliberată de autorităţile din zonă. Aici nu va mai putea fi utilizată cartea verde.
Pleci la ruşi? Ai nevoie de permis tradus în rusă
În Rusia, cetăţenii străini care stau mai puţin de 6 luni pe teritoriul ţării pot utiliza propriul permis de conducere, însă trebuie să aibă şi o traducere certificată în limba rusă a acestuia. De asemenea, în Belarus este nevoie de un permis de conducere internaţional sau al statului în care îţi ai cetăţenia, tradus în limba belarusă sau rusă şi legalizat oficial.