Pleci la drum lung cu mașina? Uite cum eviţi accidentele!

Ultima actualizare:

    După minivacanţa  de Paşte, şoselele au  fost supraaglomerate
După minivacanţa de Paşte, şoselele au fost supraaglomerate

Te pregăteşti să te întorci din minivacanţa de Paşte sau porneşti la relaxare de 1 Mai? Dacă vei pleca cu maşina, mare atenţie la drum! Pentru că vor mai pleca şi alţii, iar pe şosele se pot întâmpla multe. Iată câteva sfaturi de care să ţii cont pentru a conduce în siguranţă şi pentru a ajunge cu bine la destinaţie.

Poartă centura de siguranţă 

Atât şoferul, cât şi pasagerii sunt obligaţi prin lege să poarte centura de siguranţă, însă mulţi dintre ei nu dau importanţă acestui aspect. În cazul unui accident chiar şi minor, centura de siguranţă poate face diferenţa.

Nu pleca la drum obosit 

Dacă va trebui să conduci sute de kilometri până la destinaţie, recomandat este să nu pleci de acasă obosit! Odihneşte-te cu o zi înainte, asta însemnând să dormi cât mai mult. Oboseala la volan este foarte periculoasă. Nu ar trebui să te bazezi pe faptul că ai un organism rezistent sau că eşti un foarte bun şofer. Şi cei mai experimentaţi pot aţipi la volan. 

Cumpără scaune speciale pentru copiii mici 

Copiii mici trebuie transportaţi în scaune speciale care să le asigure confortul, dar şi siguranţa în trafic. Acestea trebuie să fie omologate şi speciale pentru fiecare grupă de vârstă. Astfel de dispozitive se ataşează pe bancheta din spate a maşinii şi sunt prevăzute cu centuri şi alte accesorii care să îl împiedice pe cel mic să se rănească în cazul unui accident. 

Nu depăşi viteza legală

Pleci în vacanţă, deci ar trebui să fii relaxat şi să încerci să te bucuri de drum şi de peisaje. Nu este cazul să goneşti ca un nebun pe şosele, mai ales că în România te poţi trezi oricând cu o groapă căscată în mijlocul drumului sau cu diferite obiecte aruncate din alte maşini. O viteză redusă atunci când circuli prin zone cu serpentine sau pe timp de ploaie îţi poate salva viaţa. 

Nu te şicana cu alţi şoferi în trafic 

Nu ştii peste cine dai în trafic, aşa că cel mai bine ar fi să-ţi vezi de drum, să nu te enervezi şi să nu te şicanezi în trafic cu alţi şoferi. Dacă observi pe cineva agresiv, încearcă să te îndepărtezi de maşina respectivă. Lasă-l să te depăşească! Vei scăpa de-o grijă!

Fii foarte atent la ceilalţi participanţi la trafic 

Nu contează că tu eşti un şofer disciplinat în trafic sau că ai experienţă într-ale şofatului. Foarte important este să ai grijă să te fereşti, dacă este cazul, de ceilalţi conducători auto mai puţin atenţi. Fii cu ochii în patru şi anticipează orice mişcare a celor care circulă pe lângă tine. 

Păstrează distanţa faţă de maşina din faţă 

De multe ori, când mergem pe autostradă, cu viteză, se întâmplă ca maşina din spatele nostru să stea „lipită” de noi. Dacă mergem pe banda a doua mesajul este clar: şoferul respectiv ne somează să îi facem loc. Este un obicei enervant, agasant, dar şi foarte periculos.  Încearcă să nu faci la fel. Şoferul din faţa ta ar putea pune frână, iar tu nu vei mai putea evita impactul. 

Nu vorbi la telefon în timp ce conduci

Asta, doar dacă nu cumva ai sistem hands-free. Vorbitul la telefon, consumul de alimente şi băuturi te obligă, de multe ori, să şofezi doar cu o singură mână. În acel moment nu mai deţii controlul total asupra maşinii. 

Verifică presiunea în roţi 

Înainte de a pleca la drum lung, dă o tură cu maşina în service şi verifică presiunea roţilor. Aceasta nu trebuie să fie nici prea mică, nici prea mare. Siguranţa în trafic, mai ales când pleci în vacanţă şi urmează să parcurgi sute de kilometri, ţine foarte mult de pneurile pe care le ai. 

Călătoriți cu trenul? Atenție la bani și bagaje!

Poliţia le recomandă celor care călătoresc cu trenul să fie în permanenţă atenţi la bagaje, să păstreze portofelul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asigurat cu nasturi sau cu fermoar şi să-şi ţină copiii aproape şi să să nu-i lase să se joace în zona căii ferate.

«Fiţi în permanenţă atenţi la bagajele şi la restul bunurilor dumneavoastră. De asemenea, recomandăm atenţie sporită şi când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete sau în alte puncte aglomerate din gară. La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!», le transmit poliţiştii celor care călătoresc cu trenul, scrie news.ro.De asemenea, le mai recomandă să nu încredinţeze niciodată sarcina supravegherii bagajelor copiilor şi nici persoanelor pe care nu le cunosc. «Păstraţi portofelul şi banii într-un buzunar interior, cât mai aproape de corp şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar! Ţineţi-vă copilul aproape şi nu-l lăsaţi să se joace în zona căii ferate!», sunt alte sfaturi ale poliţiştilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dmanisis Gora georgia caucaz jpg
univers paralel pixabay jpg
fumat pixabay jpg
restaurant ars cehia jpg
AI and Workforce jpg
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
criptomonede adevarul jpeg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net