Poftiţi în raiul gurmanzilor!

Ultima actualizare:

    Ștefania Ciocoiu este șefa  grătarului care produce  la foc continuu mici,  cârnați, frigărui și garfuriFoto: Dorin Constanda
Ștefania Ciocoiu este șefa grătarului care produce la foc continuu mici, cârnați, frigărui și garfuriFoto: Dorin Constanda

Muzică bună, rulote unde se vinde tot ce vrei în materie de mâncare şi băutură, spaţii amenajate pe post de cluburi sau cafenele. Nu este un vis, este descrierea evenimentului care a transformat aleea principală a Romexpo în ”raiul petrecăreţilor”.

Cum intri simţi mirosul de mâncare bună. ”Avem cârnaţi de porc cu vită, avem pomana porcului şi plăcinte. Dar mândria noastră sunt sarmalele cu carne de porc şi păsat (porumb măcinat) pe care avem şi brevet internaţional”, ne spune mândră Iulia Coran, din Maramureş, în timp ce învârte în mai multe cazane cu de-ale gurii. La 10 lei primeşti un cârnat baban cu muştar şi pâine sau o farfurie plină de pomana porcului sau patru sarmale cu mămăliguţă şi chiar ardei iute.

Iulia a adus la târg  plăcintele și sarmale cu  păsat din Maramureș
Iulia a adus la târg plăcintele și sarmale cu păsat din Maramureș

Doi paşi mai încolo, un imens grătar geme de mici, cefe, frigărui, pulpe, cârnaţi de toate felurile şi pastrame de oaie. Preţurile sunt de la 2,5 lei micul, la 8 lei/100 grame de ceafă, frigărui, cârnaţi. Strâmbaţi din nas la mâncarea tradiţională sau grătar şi vreţi altceva? Staţi liniştiţi că aveţi de unde alege. În capătul aleii, la câţiva metri de sectorul ”bere multă”, pentru toate buzunarele, este pavilionul peşte şi rudele sale. ”Avem raci fierţi, caras prăjit, calamari, pui de baltă, midii, tentacule de caracatiţă”, îşi prezintă ţanţoş oferta, Ion.

Nu au fost uitaţi nici amatorii de burgeri (19 sau 20 de lei, în funcţie de reţetă), veganii sau dependenţii de sucuri cu gheaţă sau cele proaspăt stoarse, 8 sau 10 lei în funcţie de combinaţie de fructe. Una dintre atracţii este ceafa de porc făcută la ”sous-vide”.

”Bucata de ceafă, se tăvăleşte printr-un amestec de zahăr brun, boia dulce, boia afumată, usturoi granulat şi se bagă într-o pungă vidată, se bagă la frigider, apoi se scoate şi se fierbe cam 18 ore într-un cuptor special, la o temperatură de 70 de grade. Când se desface punga, carnea este franjurată şi are o consistenţă nemaipomenită”, ne povesteşte Petrică Ghiţă, în timp ce Cristian nu mai pridideşte să împartă cotletul minune combinat cu diverse sosuri şi salate.

Ghiță ne arată cum  se pregăteşte carnea de  porc în pungi vidate
Ghiță ne arată cum se pregăteşte carnea de porc în pungi vidate

Dacă vreţi să vă îndulciţi, în mijlocul târgului tronează tonete cu îngheţată de toate felurile, între 4 şi 8 lei, şi prăjituri, unde găsiţi de la eclere cu ciocolată sau vanilie la 10 lei bucate sau fursecuri canoli la 15 lei, patru bucăţi. Nu lipsesc nici cafenelele, cluburile cu băuturi de fiţe şi concertele live. Festivalul se încheie mâine iar programul este de la 10.00 până la miezul nopţii. Accesul este liber până în ora 16:00. Pentru a intra la manifestare după această oră, se plăteşte, costul unui bilet fiind de 17 lei.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net