Poftiţi la căpşune „smart”! Se cultivă tot anul, în sere automatizate

Ultima actualizare:

Fructe dulci în fiecare anotimp! Ne vom bucura de căpşune cultivate în ferme ultramoderne, indiferent de vremea de afară, scrie adevarul.ro. O astfel de seră, complet automatizată, în care cresc căpşune de-a lungul întregului an, a fost pusă pe picioare de doi tineri ambiţioşi din judeţul Buzău.

Andra, în mijlocul serei din comuna buzoiană Săhăteni. Foto: Iulian Bunilă
Andra, în mijlocul serei din comuna buzoiană Săhăteni. Foto: Iulian Bunilă

Căpşune gustoase cultivate într-un substrat organic din nucă de cocos! Acesta este secretul Andrei şi al lui Cătălin, doi întreprinzători buzoieni. Primele fructe s-au copt, iar recolta este deja contractată de un supermarket.

«Ideea ne-a venit în facultate»

Andra Constantin şi Cătălin Mihalcea erau studenţi în anul doi la Agronomie, când au decis să-şi facă o seră de ultimă generaţie, după un model francez, în care fructele se coc tot timpul anului.

De la idee la planul de afaceri a fost un singur pas. Investiţia s-a ridicat la un milion de euro, iar banii necesari au fost obţinuţi prin fonduri europene.

„Ideea ne-a venit în facultate. Aveam un domn director foarte drăguţ, care ne-a povestit despre fondurile europene. Am început să ne uităm pe internet, să vedem tot felul de sere din străinătate”, povesteşte Andra.

Drumul spre succes n-a fost deloc uşor pentru cei doi tineri. Înainte de terminarea facultăţii, ei au reuşit să înfiinţeze sera în comuna buzoiană Săhăteni. Construcţia se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi este complet automatizată.

„Sera este una de model hidroponic, din Franţa, sută la sută automatizată. Noi suntem aici doar pentru a observa planta şi pentru a interveni cu tratamentele necesare, pentru a combate boli, care sunt mai puţine. Fiindcă am plantat căpşunele în substrat organic din nucă de cocos, am scăpat de bolile solului. Fructele sunt sănătoase şi extrem de aromate”, detaliază Cătălin. Aparatura de ultimă generaţie le permite proprietarilor să controleze, printr-o aplicaţie, tot ce se întâmplă în seră, inclusiv de la distanţă.

Cătălin verifică temperatura şi umiditatea prin intermediul unei aplicaţii. Foto: Iulian Bunilă
Cătălin verifică temperatura şi umiditatea prin intermediul unei aplicaţii. Foto: Iulian Bunilă

„Putem afla temperatura ambientală, umiditatea, temperatura la nivelul rădăcinilor ori luminozitatea”, explică tânărul proprietar al fermei. „Noi am ales soiul Amandine, deoarece este foarte cunoscut pentru forma fructului şi pentru miros. Este o căpşună foarte lucioasă, un soi productiv. Comparativ cu alte soiuri, Amandine este rezonabil ca preţ”, adaugă Andra.

Patru tone de fructe în fiecare lună

Primele căpşune de la Săhăteni s-au copt încă din aprilie, iar fructele sunt cu­lese cu grijă. Totul merge repede, întrucât plantele sunt cultivate la o înălţime de un metru şi jumătate. Prin urmare, culegătorii nu sunt nevoi­ţi să se aplece pentru a aduna fructele.

În total se culeg aproape patru tone lunar, iar producţia e deja contractată de un lanţ comercial cu magazine în Buzău, Focşani şi Ploieşti.

Pentru a face faţă comenzilor, Andra şi Cătălin vor înfiinţa o cultură de căpşune pe sol, în câmp, şi intenţionează să mai construiască o seră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net