Poftiţi la vinete albe, verzi sau tigrate! De ce sunt mai bune decât cele negre

Ultima actualizare:
Vinetele de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au dimensiuni şi culori diverse
Vinetele de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au dimensiuni şi culori diverse

Soiurile neobişnuite care cresc în serele experimentale din Buzău sunt mai gustoase, cu mai puţini sâmburi şi chiar mai sănătoase decât vinetele negre pe care le ştim cu toţii. Cu toate acestea, însă, cercetătorii buzoieni spun că vinetele albe şi tigrate, mici sau cele lungi, nu au început să prindă aşa cum ar trebui deoarece cumpărătorii sunt reticenţi.

Peste 200 de varietăţi de vinete sunt în curs de ameliorare la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău. Cele mai multe sunt vinete cu coaja închisă la culoare, însă în ultimii ani şi-au făcut apariţia în serele experimentale şi câteva soiuri mai puţin obişnuite. ”Avem în lucru la staţiune un soi denumit Olivia, cu fructul verde. Un alt soi, mai vechi, are fructele violete şi lungi. Mai avem soiuri de vinete albe foarte mici, care pot fi folosite în locul ciupercilor, la murat sau la oţet. Au forme, culori şi dimeniuni variate”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, citat de adevarul.ro. 

Vânăta albă provine din India 

La staţiunea de cercetare sunt în curs de omologare soiuri care au succes în alte ţări, cum sunt vânăta albă şi vânăta tigrată. ”Soiul Olivia a fost omologat anul acesta. O caracteristică specifică a acestuia este că fructul rămâne verde pe toată perioada de vegetaţie”, spune Ovidia Agapie, horticultor la Staţiunea de Cercetare Buzău. Vânăta albă se bucură de o atenţie deosebită din partea cercetătorilor, pentru că este superioară celei clasice. La primul soi românesc de vânătă albă horticultorii buzoieni muncesc de peste 15 ani. La bază a fost un hibrid străin, adus din zona Indiei, care a dat mai multe variante. ”Este un soi de vânătă albă cu coaja foarte subţire. Cules în stadiul acesta, conţine foarte puţine seminţe, pulpa este mult mai aerată comparativ cu vinetele tradiţionale, mai uşor de copt şi nu mai deranjează persoanele la stomac”, declară Elena Barcanu, horticultor. 

Noul sortiment nu prea atrage clienţii 

Chiar dacă vinetele albe sunt mai gustoase şi mai sănătoase decât vinetele negre, pătrund greu în preferinţele românilor. Mircea Tatu, un legumicultor de lângă Buzău, a cultivat anul trecut vinete albe pentru a testa piaţa, însă a renunţat la ele după ce a observat că noul sortiment nu prea atrage clienţi. A preferat un hibrid olandez care întruneşte toate cerinţele clienţilor. ”Am un hibrid destul de bun, dulce. Este un hibrid cu puţine seminţe. Am avut vânăta albă, e foarte bună, foarte productivă, dar clienţii sunt foarte puţini şi din păcate nu putem să o vindem”, spune Mircea Tatu, fermier din Cochirleanca. 

Click! Spune: Specialiştii spun că vinetele albe pot fi consumate şi de persoanele care se ştiu cu toleranţă scăzută la consumul acestei legume. După procesare, salata din vânătă albă rămâne deschisă la culoare deoarece nu oxidează. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net