Polița RCA, obligatorie și pentru mașinile abandonate. Iată în ce condiții și cine a decis
Poliţa RCA este obligatorie și pentru mașinile abandonate. Asta în condițiile în care nu au fost radiate, chiar dacă sunt nefuncționale. Decizia a fost luată săptămâna trecută de Curtea de Justiţie a UE.
Proprietarul unei mașini abandonate, nefuncționale, dar care nu a fost retrasă din circulaţie, adică radiată la RAR, este obligat să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru ea.
Decizia a venit joi, 29 aprilie, din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
“Încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru şi nu a fost retras în mod legal din circulaţie”, scrie în hotărârea judecăoarescă.
Decizia CJUE vizează un litigiu din Polonia, în care o colectivitate locală a devenit proprietar, în baza unei decizii de confiscare, al unui autoturism nefuncţional, care a fost casat şi radiat ulterior.
După ce acesta a fost radiat, Fondul de Garantare a Asigurărilor din Polonia a amendat entitatea cu aproape 1.000 de euro pentru neîncheierea unei poliţe RCA pe toată perioada în care a fost proprietar, chiar dacă maşina nu era funcţională.
Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene trebuie adoptată și în legislația internă
Deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanţele din UE care se confruntă cu spețe asemănătoare, dar autorităţile trebuie, de asemenea, să ţină cont de ele, în vederea ajustării legislaţiei interne.
Hotărârea Curții este similară uneia din 2018, ce stabileşte că cei care au maşini înmatriculate funcţionale sunt obligaţi să încheie o asigurare RCA, chiar dacă nu mai vor să le conducă şi le ţin parcate în curte sau în garaj, potrivit AvocatNet.ro.
Ce acoperă poliția obligatorie RCA
Asigurarea RCA este singura poliță pe care statul român o consideră obligatorie pentru fiecare șofer. Aceasta are rolul de a acoperi costurile daunelor provocate în urma unui accident.
În cazul închirierii pe termen scurt a unei mașini, pachetul de asigurare are un regim special. Polița acoperă daunele provocate de vinovat. Mai exact, un șofer care face un accident va trebui să își plătească doar reparațiile propriului autoturism, restul fiind achitate de către asigurare – pagube materiale și vătămări corporale, cheltuieli de judecată și altele.
Pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de RCA. Asigurarea se poate face pe o perioadă de minimum o lună și maximum 12 luni.
Potrivit legii, autoturismul trebuie să fie înmatriculat și să aibă toate actele disponibile. De asemenea, este obligatoriu ca polița să fie făcută pe numele persoanei care deține mașina.
Citește și:
4 sfaturi ca să cumperi cea mai ieftină asigurare RCA
Anunț de ultimă oră despre RCA. Polița de asigurare a mașinilor este valabilă într-un nou format