Politicianul fugar Cristian Rizea trăiește în lux în Republica Moldova. Cum a obținut cetățenie și altă identitate peste Prut?

Ultima actualizare:

    Fostul deputat Cristian Rizea trăiește la ChișinăuFOTO: adevarul.ro
Fostul deputat Cristian Rizea trăiește la ChișinăuFOTO: adevarul.ro

Condamnat definitiv în România, politicianul Cristian Rizea a fost primit cu ”brațele deschise” peste Prut, unde duce o viață ca-n povești, având cetățenie moldovenească și chiar o altă identitate. Nu se cunoaște însă cum a obținut documentele, iar autoritățile din Republica Moldova nu au clarificat situația.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea are la activ o condamnare de 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare și este dat în urmărire internațională din martie 2020. Însă, din octombrie 2018, el trăieşte la Chişinău, unde duce o viaţă de lux, împreună cu familia, scrie adevarul.ro. Rizea şi membrii familiei sale au primit documente cu alte nume devenind cetățeni ai Republicii Moldova cu acte în regulă.

Cum a primit cetățenie moldovenească?

Însă modul în care politicianul a primit cetățenia Republicii Moldova rămâne incert, existând voci care se întreabă dacă nu cumva Rizea este unul din beneficiarii schemei de cetățenie prin investiție. În acest sens, deputatul PAS Dumitru Alaiba a întocmit solicitări către Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenției Servicii Publice și către Procuratura Generală, scrie realitatea.md.

Președinția Republicii Moldova neagă acordarea cetățeniei

Preşedinţia Republicii Moldova neagă acordarea cetăţeniei şi chiar demararea procedurii de acordare a cetăţeniei pentru Rizea, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei. „În privinţa informaţiei apărute în spaţiul mediatic, preluată din presa românească, referitoare la dobândirea cetăţeniei moldoveneşti de către cetăţeanul român Cristian Rizea, comunicăm următoarele: Preşedintele Republicii Moldova acordă cetăţenie moldovenească prin decret prezidenţial doar în condiţiile naturalizării sau în interesele republicii. Astfel, instituţia prezidenţială nu a emis niciun decret de acordare a cetăţeniei moldoveneşti cetăţeanului român Cristian Rizea. Totodată, fostul Consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul apărării şi securităţii naţionale (secretar al Consiliului Suprem de Securitate), nu a fost antrenat în nicio procedură de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova cetăţeanului român Cristian Rizea“, scrie în comunicat.

Cristian Rizea, alias Mihai Cristian Luigi

Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România. Solicitarea de urgentare a acordării cetăţeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deţinea funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon pe domeniul apărării şi securităţii naţionale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate). Politicanul fugar a obţinut cetăţenie moldovenească atât pentru el, cât şi pentru familia sa. Ulterior, el şi membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi (ex-Cristian Rizea), Mihai Josett-Anne-Marie şi Mihai Albert Cristian. 

Republica Moldova nu-și extrădează cetățenii

Cristian Rizea (Mihai Cristian Luigi) duce o viaţă tihnită în capitala Republicii Moldova, în libertate şi lipsit de griji financiare: deţine un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chişinăului, în complexul Crown Plaza Park. Fostul parlamentar român fugar știe că Republica Moldova nu își extrădează cetațenii, nici chiar pentru ”frații” din România, deoarece nu există un acord în acest sens, încheiat între cele două țări. 

Citește și:

Cristian Rizea, dat în urmărire internaţională, a fost localizat. Unde s-ar ascunde politicianul

Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net